Subota, 13 srpnja, 2024

GROZAN PROBLEM ZA KOMŠIĆEVE SUBORCE: Izgrađen je najtanji neboder na svijetu. U New Yorku je i nemoguće ga je pogoditi

Must Read

NEW YORK- U američkom gradu New Yorku, poznatom po neboderima, završena je izgradnja Stanwein Towera, poznatog kao “najtanji neboder na svijetu”.

Riječ je o impresivnom arhitektonskom ostvarenju od betona i stakla koje se uzdiže 435 metara na Manhattanu s pogledom na Central Park, a široko je samo 18 metara.

Neboder Stanwein nalazi se u takozvanom Billionaires Rowu – području luksuznih zgrada oko Central Parka u kojem žive neki od najbogatijih ljudi svijeta.

Jedan je od najviših nebodera na zapadnoj hemisferi, iza Svjetskog trgovačkog centra (541 metar) i tornja Central Park (472 metra).

SHoP, arhitektonska tvrtka koja je projektirala zgradu, izjavila je da Stanwein Tower nosi titulu “najtanjeg nebodera na svijetu” s omjerom visine i širine od 24 prema jedan.

Cijene stanova u Stanwein Toweru, zgradi u središtu Manhattana, kreću se od 7,75 do 66 milijuna dolara.

Pročelje nebodera sadrži blokove terakote, materijala za koji se čini da mijenja boju i teksturu kada ga se promatra pod različitim svjetlima i iz različitih kutova.

Navodi se da će prvi vlasnici nebodera od 84 kata, čija je gradnja počela 2013. godine, u nove stanove početi useljavati početkom godine.

Fatih Ergun, koji već 13 godina radi kao arhitekt u New Yorku, govorio je o neboderima u New Yorku, posebno o Steinway Toweru.

Ergun, koji radi kao direktor dizajna u Marin Architects, rekao je da mu se svidio Steinway Tower zbog njegovog dizajna.

Smatra da takve zgrade estetski stvaraju kakofonične slike na horizontu New Yorka.

“Posebno u takozvanom ‘milijarderskom’ nizu, polovica takvih luksuznih zgrada usred Manhattana zjapi prazna. To nisu zgrade koje zapravo proizlaze iz stambenih potreba. To je metoda kojom se posljednjih godina koriste bogataši uložiti novac, odnosno likvidirati ga. Bogataši ulažu svoj novac Na primjer, posljednji kat 432 Park Ave., prva od tih visokih i luksuznih zgrada nazvanih ‘olovka zgrada’, prodan je za 169 milijuna dolara, a to Prijavljeno je da vlasnik nije ni ušao u zgradu, a kamoli u stan koji je kupio”, objasnio je Ergun.

Navodeći da se građevinska industrija okrenula visokokvalitetnim zgradama zbog problema sa zemljištem u New Yorku i da je to isplativije, Ergun je istaknuo da je korištenje naprednijih građevinskih tehnologija kao i mogućnost u zonskom kodu pod nazivom “pravo na zrak” “imao veliki utjecaj na nastanak ovakvih građevina. .

“Većina novih nebodera koje danas vidimo nije postojala prije deset godina. Sada su svi promijenili horizont New Yorka. Je li to loše? Naravno da nije, ne možete izbjeći da se grad mijenja s vremenom,” rekao je Ergun.

Prema njegovim riječima, takve luksuzne zgrade kupcima nude veličanstven vizualni prizor.

- Advertisement -

29 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Sve veći broj turista u Čapljini: Uživaju na rijekama i kulturnim znamenitostima

Čapljina, gradić smješten u dolini rijeke Neretve, postaje sve popularnija turistička destinacija, privlačeći posjetitelje iz cijelog svijeta, a posebno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -