Published On: Sub, kol 28th, 2021

Vrhovni zapovjednik talibana ostaje “nevidljiv”

Otkad su preuzeli vlast u Afganistanu 15. kolovoza, više talibanskih čelnika istupilo je u Kabulu u javnost. Ali jedan od njih i dalje je u potpunoj tajnosti: njihov vrhovni zapovjednik, Haibatulah Akundzada.

Čovjek specijaliziran za pravna i vjerska pitanja izašao je iz anonimnosti u svibnju 2016., kako bi preuzeo čelništvo tog islamističkog pokreta, koji je u to vrijeme bio pogođen unutarnjih previranjima.

Imenovan je nekoliko dana nakon smrti svog prethodnika, Mansoura, ubijenog u napadu dronom u Pakistanu. Odmah mu je glavni cilj bio ponovno ujedinjenje talibana.

Oni su se našli u žestokoj borbi za vlast nakon Mansourove smrti i otkrića da je godinama skrivana smrti utemeljitelja, mule Omara.

Malo se zna o svakodnevnoj ulozi Haibatulaha Akundzade, čija se komunikacija svodi na rijetke godišnje poruke prigodom islamskih blagdana. Neki smatraju da je njegova uloga više simbolična nego operativna.

Talibani su objavili samo jednu njegovu fotografiju. Ne pojavljuje se u javnosti i ne zna se gdje se nalazi.

Sin teologa, rođen u Kandaharu, kolijevci talibana na jugu Afganistana, taj je obrazovani muškarac i ranije imao veliki utjecaj na talibane – vodio je njihov pravosudni sustav.

Otkad su preuzeli vlast prije dva tjedna, 20 godina nakon što ih je s vlasti skinula koalicija pod vodstvom SAD-a, talibani šute o njegovim aktivnostima i nedavnim putovanjima.

“Vidjet ćete uskoro”, rekao je ovaj tjedan novinarima njihov glasnogovornik, Zabihulah Mudžahid.

Talibani imaju oduvijek naviku svog šefa držati u sjeni. Utemeljitelj mula Omar vodio je život pustinjaka i rijetko je odlazio u Kabul u vrijeme kad je pokret bio na vlasti, 90-tih godina.

Međutim, njegova riječ bila je zakon i nijedan od njegovih nasljednika nije doživio toliko poštovanje unutar pokreta.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zoki
Zoki
1 godina prije

Nevidljiv kao bošnjoćke medalje na olimpijadi.

Mene kliču Hasso
Mene kliču Hasso
1 godina prije

Erdoganov lutak i plaćenik Biden bombardira afganistanske livade i klance dok prave vođe džihada uživaju u Ankari, Teheranu, Dohi i Islamabadu. Bidene, cijeli svijet se smije našem lijepom ćafirluku …

Uso turcin
Uso turcin
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Hasso
1 godina prije

Klicu te po dedi bajazitu

opetja
opetja
1 godina prije

Evropska unija je izgubljen slucaj. Uskoro ce vecinu vojno sposobnih muskaraca od 15 do 45 godina sacinjavati mrki momci iz Afganistana.

Rojnik
Rojnik
Šta ti kažeš na ovo?  opetja
1 godina prije

Mokri snovi ,sve se nadzire te i takve pojave . . uistinu ste naivni.

Last edited 1 godina prije by Rojnik
Passenger
Passenger
1 godina prije

Opleti!