Published On: Pon, pro 10th, 2012

VRANKIĆ: Bošnjačke elite, svojim crtanjima mapa, žele stvoriti razdor među Hrvatima

Odbacivanje amandmana HDZ-a od bošnjačkih i srpskih članova Ustavno-pravnog povjerenstva Parlamenta BiH koji bi vodili izjednačavanju pozicije Hrvata na državnoj razini, unijelo je sumnju u provedbu mostarskog sporazuma šestorke o ustavnim promjenama. Zastupnik u državnom Parlamentu Dragan Vrankić za Večernji list navodi da u tome iščitava jasnu poruku Hrvatima, a komentira i posljednja zbivanja.
Parlamenti su prihvatili proračune za 2013. Može li se očekivati ekonomski, ali i politički stabilnija sljedeća godina?
Pozicija s prihvaćenim proračunima značajno olakšava odnose i funkcioniranje svih razina vlasti. To je slučaj ove godine i moram reći da je to svojevrsna iznimka. To je veliki vjetar u leđa, ali nije dobro što je taj proračun usvojen pod prisilom. On nije izraz kvalitete i konsenzusa, nego moranja od Međunarodnog monetarnog fonda.
Gospodine Vrankiću, iako se zadužuju entiteti, apsurdno je da općine i županije plaćaju te obveze zbog slijeda zakona o raspodjeli prihoda s jedinstvenog računa. Zašto je to tako?

Zaduženja koje koriste entitetski i državni proračuni distribuiraju se na tim razinama, a fakturiraju se županijama i općinama što je neprihvatljivo.
Kako ga promijeniti?
Zakon o raspodjeli prihoda na razini Federacije BiH bi trebao to razriješiti. Međutim, da biste to napravili morate restrukturirati odnose u FBiH. Znate kakvi su odnosi u Federaciji i da je nemoguće, čak i kada su tamo HDZ-ovi ministri, izboriti se za pravedniju raspodjelu. Preko toga Federacija, odnosno bošnjačka većina, kreira takvu politiku koja uglavnom ide na štetu hrvatskih područja.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare