Utorak, 28 svibnja, 2024

DEBUDIMIRIZACIJA ZEMLJE: Povratak u FBiH do Božića, ili odustati od rekonstrukcije

Must Read

Federalni premijer Nermin Nikšić mogao bi već danas uručiti predsjedniku FBiH Živku Budimiru zahtjev za razrješenje četvorice ministara u entitetskoj Vladi. Kako neslužbeno doznajemo, zahtjev je već pripremljen. Ovim korakom u vlast bi ušli legitimni predstavnici Hrvata i SBB. Naime, nelegalna vlast manipulira s povratkom legalnih Hrvata u federalnu Vladu, blokira njen rad, ucjenjuje i odugovlači s procesima rekonstrukcije.

Premijerov zahtjev

Potez Nikšića najavljivan je još prošlog tjedna, ali nije mogao biti realiziran, jer se Budimir nalazio na službenom putu u SAD-u, a bile su potrebne i dodatne konzultacije između stranaka nove parlamentarne većine, kako bi se na najbolji način argumentirali zahtjevi za smjenu četvorice ministara. Naime, uz neoborivu argumentaciju za smjenu Budimiru se smanjuje manevarski prostor za eventualno odbijanje zahtjeva. Propisano je da premijer može podnijeti zahtjev za smjenu ministara, ako oni krše zakon ili neispunjavaju svoje ministarske obveze. Na obje odredbe pozvat će se Nikšić u zahtjevu za smjenu Adila Osmanovića, Ante Krajine, Jerka Ivankovića Lijanovića i još jednog od ministara koji opstruiraju rad Vlade. Za Osmanovića i Lijanovića će argumenti biti i sudjelovanje u aferi „Razvojna banka“, a za Krajinu opstruiranje donošenja proračuna. Budimir može odbiti zahtjev za smjenu, ali u tom slučaju on preuzima svu odgovornost za nezakonitosti u radu članova Vlade, kao i za cjelokupnu blokadu izvršne vlasti u FBiH. U vladajućoj koaliciji vjeruju kako Budimir sebe neće nepotrebno dovesti u takvu situaciju te dodatno produbiti nelegalnost aktualne vlasti. U domaćim političkim krugovima, ali i međunarodnoj zajednici, sve više dominira stav da je krajnje vrijeme za rješenje krize vlasti u FBiH. Nakon što je nova koalicija na državnoj razini u potpunosti profunkcionirala, vrijeme je da se to dogodi i na entitetskoj razini. Usto, ako parlamentarna većina ne preuzme izvršnu vlast u cijelosti do Božića, ili kraja ove, ili eventualno početkom iduće godine, a prihvaćanje zahtjeva za smjenu četvorice ministara prvi je korak u tom pravcu, postavlja se pitanje koliko će rekonstrukcija imati smisla u situaciji kada je druga polovina mandata uveliko počela. Hrvati već 2 godine upozoravaju na nelegalnost vlasti i zahtijevaju rekonstrukciju sukladno volji naroda i izborima.

Okončati promjene

No, razloge za okončanje rekonstrukcije izvršne vlasti ne treba tražiti samo u činjenici da je sadašnja vlast nelegalna i da Hrvati kao narod nemaju odgovarajući utjecaj u vlasti, već i u potpunom kaosu koji vlada u javnim poduzećima. Slučaj „Razvojna banka“ pokazao je koliko je opasna situacija u kojoj Vlada nema potpuni nadzor nad djelovanjem institucija i poduzeća u kojima treba štititi javni interes. Iako se nisu željeli izravno uplitati u političku krizu u BiH, EU i SAD prihvatili su ishod i pokazuju spremnost na suradnju s novom vladom na državnoj razini. Nakon posjeta visokih dužnosnika iz Washingtona i Bruxellesa, uskoro se može očekivati i poziv bh. liderima na razgovore u sjedište EU.
Dejan Jazvić l VL

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -