Published On: Pon, pro 10th, 2012

Novak: Prosvjedi su organizirani, a nasilnike se čak i plaća kako bi došlo do žrtava

Slovenska ministrica za dijasporu Ljudmila Novak izjavila je u nedjelju da je cilj onih koji stoje iza nasilnih prosvjeda izazvati žrtve, što bi poslužilo kao povod za smjenu vlade.
“Prosvjedi su organizirani, a nasilnike se čak i plaća kako bi došlo do žrtava, te tako stvorio razlog za nemire i smjenu vlade”, rekla je Novak u obraćanju članovima stranke Nova Slovenija (NSI) čija je predsjednica, na stranačkom skupu u Vipavi.
Demokršćanski usmjerena NSI je najčvršći koalicijski partner Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše u sadašnjoj koalicijskog vladi desnog centra sastavljenoj od pet stranaka, prenosi Hina.

Protesti započeti u Mariboru prije nekoliko tjedana koji su se u međuvremenu proširili na druge slovenske gradove, a sazivaju se preko Facebooka uz moto da trebaju otići lokalni i državni političari uključeni u korupcijske i sudske afere i da valja spriječiti propast “socijalne države” koju izaziva politika štednje, po riječima predsjednice te stranke i ministrice u Janšinoj vladi, žele stvoriti dojam da je za socijalne i druge probleme koji se vuku godinama i imaju dublje korijene odgovorna i kriva sadašnja vlada.
Prosvjedi su se u zadnja dva tjedna proširili po cijeloj zemlji, a u Mariboru i Ljubljani bilo je i nasilnih demonstranata i sukoba s policijom, uz više ozlijeđenih i uhićenih.
“Razumijemo zahtjeve za bolju i pravedniju državu, ali nasilje treba odbaciti”, rekla je Novak, pozvavši i sve druge stranke u koaliciji da i u sadašnoj situaciji djeluju odgovorno, te pokažu patriotizam i usklađeno djeluju, te da ne popuštaju populizmu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare