Published On: Tue, Jul 7th, 2020

Vojislav Mazzocco: Raspudići su spasili Most i od njega stvorili klerikalnu stranku

MOST je u posljednjih pet godina prošao težak put od labavog saveza kandidata koji se međusobno nisu ni poznavali, preko strančice koja je u dva navrata dovela HDZ na vlast i jednom tu vlast srušila, do etablirane konzervativne stranke. Svoj status punokrvne stranke potvrdili su na ovim parlamentarnim izborima i čini se da su tu da ostanu i budu relevantan faktor na hrvatskoj političkoj sceni.

Lukavo igranje na Raspudiće i Miletića

Pred njima su četiri opozicijske godine koje mogu iskoristiti za gradnju i širenje stranačke baze i punjenje svojih redova svjetonazorskim istomišljenicima jer iz opozicije i ne mogu ponuditi ništa drugo osim svjetonazora. Na ovim izborima to se pokazalo kao dovoljno.

Iako su danas daleko više stranka nego prije pet godina, Most je i ovoga puta lukavo zaigrao na kartu trećeg puta i uspio osvojiti osam mandata. Svojim biračima ponudio je Mariju Selak Raspudić, Nina Raspudića i Marina Miletića kao nova politička lica iskoristivši njihovu popularnost naraslu na krilima Večernjeg lista, HTV-a i sindikalnog učiteljskog prosvjeda prošle godine.

Mamac za birače

Osam mandata u saboru u najvećoj je mjeri zasluga Nina Raspudića i Marije Selak Raspudić te Marina Miletića koji su za razliku od Bože Petrova, Mira Bulja i Nikole Grmoje mogli još jednom privući prosvjedne glasove s desnice koji nisu mogli ponovno glasati za HDZ, a Domovinski pokret im je previše desno.

Klerikalna stranka

“Most je izrastao u klerikalnu stranku. Hrvatska u 30 godina demokracije nije imala klerikalnu stranku, ali nije imala ni tradiciju laičkih katoličkih društvenih pokreta pa ih je Željka Markić izgradila. To je novost na političkoj sceni i možemo ubuduće računati da će kao političko krilo Crkve imati sigurnih pet mandata, a sve ostalo moraju zaraditi”, rekao je za Index analitičar Davor Gjenero koji je u predizbornoj prognozi predvidio Mostu osam mandata – upravo onoliko koliko su i osvojili.

Davor Gjenero

Činilo se da će ih Škoro pomesti

Most se nakon što ga je Andrej Plenković izbacio iz vlade raspao kao regionalna platforma nezavisnih kandidata i Božo Petrov, Nikola Grmoja i Miro Bulj su se našli u prilično nesigurnoj situaciji koja je prijetila završetkom njihovih političkih karijera. Bez obzira na sve okršaje u saboru činilo se da je njihova priča zapravo završena i da će ih nadirući Domovinski pokret pomesti sa scene. U posljednji trenutak dogovorili su da kandidiraju Mariju Selak Raspudić, Nina Raspudića i riječkog vjeroučitelja Marina Miletića.

Podrška Glasa koncila

“To su učinili u posljednji trenutak pred izbore. Vrlo mudro su to odigrali i treba im odati priznanje na tome. No ne treba zaboraviti ni da su imali podršku od Glasa koncila. Mnogi su pogrešno pročitali tekst glavnog urednika Ivana Miklenića u kojem je oštro napao HDZ misleći da navija za Domovinski pokret, a on je zapravo birače pozivao da glasaju za Most. Govorio je u ime grupe biskupa okupljenih oko Marina Barišića koji žele stvoriti jako političku opciju”, rekao je Gjenero za Index. Podršku su imali i od Željke Markić koja je navijala i za njih i za Domovinski pokret podijelivši svoje simpatije s obje opcije s tim da joj je Most ipak bliži. Most je daleko uljuđeniji od Domovinskog pokreta kojem tek predstoji gradnja stranke umjesto revolucionarnog pokreta i eksperimenta okupljenog oko jednog čovjeka bez stvarne politike i hrpe ambicioznih pojedinaca skupljenih s kolca i konopca. Naime, Domovinski pokret tek mora proći ono što je Most već prošao – osipanje, bijeg, izdaju.

Sada moraju graditi bazu i politike

Most je kušnje izdržao. Oni koji su se odmetnuli od njega većinom su zaboravljeni i samo rijetki su pronašli svoje mjesto u drugim političkim opcijama. Sada im predstoji nova bitka – gradnja prave, a ne samo svjetonazorske politike iako će i s njom imati pristojan broj podržavatelja. Uz to moraju i izgraditi nova prepoznatljiva imena jer neće moći zauvijek igrati na kartu izvlačenja jokera, nego će morati graditi kadrove kroz stranku.

“Pokojni Ivica Račan je znao pronaći poznate ljude koji nisu članovi stranke i kandidirati ih znajući da će ubrzo postati članovi SDP-a. Sada je takva situacija i u Mostu. Kladio bih se da će Nino Raspudić i Marin Miletić vrlo brzo postati članovi stranke, a ne samo nezavisni zastupnici izabrani na njihovoj listi. Za Mariju Selak Raspudić nisam siguran. Iz njenih nastupa se vidi da je ona slobodnija, da joj ne odgovaraju ograničenja stranačke discipline”, rekao je Gjenero.

Nemaju izbora nego učlaniti se u stranku

Nino Raspudić i Marin Miletić ako žele dulji politički angažman, a ne samo jedan saborski mandat, zaista će morati pristati na učlanjenje u stranku i to može biti samo Most. Za njih ne postoji druga opcija jer svoju konzervativnu priču mogu promovirati samo kroz njih. Druge desne opcije ih ne žele, ne zato što bi se protivile njihovoj platformi nego zato što je u kampanji stvoreno puno zle krvi. To se pogotovo odnosi na Domovinski pokret, a što se tiče HDZ-a, ni Miletić ni Raspudić im ne trebaju. Upravo suprotno, oni bi HDZ-u morali debelo platiti da ih primi u svoje redove. To bi bio i njihov kraj i tako nešto ni jednom ni drugom ne pada na pamet.

Vojislav Mazzocco l Index.hr