Petak, 21 lipnja, 2024

Vlast u FBiH će kasniti: Nedostaje i naroda i Ostalih

Must Read

Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, od kojeg ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti – predsjednik i potpredsjednici koji treba da predlože mandatara za sastav nove entitetske vlade neće biti formiran u skladu sa zakonskim odredbama, u roku od 30 dana od potvrđivanja rezultata općih izbora u BiH.

Samo jedna županija predala listu

Naime, kako je za agenciju Anadolija potvrdila Maksida Pirić, glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u tu državnu instituciju do sada su iz ukupno deset županija pristigle kandidacijske liste za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH iz samo jedne – Srednjobosanske županije.

Središnje izborno povjerenstvo je na sjednici krajem studenog, ovjerilo svih osam kandidacijskih listi na kojima se nalazi ukupno 22 kandidata. Inače, županijska zakonodavna tijela biraju 58 izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, po 17 iz bošnjačkog, srpskog i hrvatskog bnaroda i sedam iz reda ostalih.

U skladu sa članom 10. 13. Izbornog zakona izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju županijske skupštine nakon izbora za županijske skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora.

Ozbiljna kašnjenja u izboru svih izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bit će i iz razloga što će Klub srpskog naroda ostati nepopunjen čak i nakon preraspodjele mandata po županijama, u drugom krugu, s obzirom da je na općim izborima u deset županijskih skupština izabrano 16 od potrebnih 17 zastupnika iz srpskog naroda u skladu s entitetskim Ustavom, pokazala je analiza Anadolije.

U ZHŽ svi Hrvati

U skladu s tim, Središnje izborno povjerenstvo morat će pristupiti trećem krugu izbora jednog nedostajućeg izaslanika u Klub srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda neizabranih kandidata s liste političkog subjekta koja bude imala srpskog predstavnika.

Tako izabrani predstavnik srpskog naroda neće biti zastupnik u skupštini županije, kao što je uobičajeno u skladu s Ustavom FBiH, već samo izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH.

U prvom krugu raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH neće biti popunjena mjesta bošnjačkog i srpskog predstavnika iz Zapadnohercegovačke županije jer su svih 23 izabrana predstavnika u Skupštinu Hrvati.

Iz Skupštine Tuzlanske županije u skladu s propisanim odredbama neće biti moguće popuniti u prvom krugu jednog izaslanika iz hrvatskog naroda, dva iz reda Ostalih, te jednog predstavnika srpskog naroda. Naime, u Skupštinu Tuzlanske županije izabrano je od ukupno 35 zastupnika njih 34 iz bošnjačkog naroda i samo jedan iz srpskog naroda. Iz Skupštine Tuzlanske županije u Dom naroda Parlamenta FBiH inače, biraju se dva predstavnika srpskog naroda.

U prvom krugu neće biti moguće izabrati ni jednog predstavnika srpskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zeničko – dobojske županije odakle se inače biraju dva.

Bez Srba u Posavini

Bez predstavnika srpskog naroda je i Skupština Posavske županije, a po propisanim odredbama trebala bi birati jednog predstavnika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Jedan predstavnik Ostalih neće moći biti izabran iz Skupštine Srednjobosanske županije jer među zastupnicima nema nitko tko se tako izjasnio.

Time će se izbor nedostajućih izaslanika iz srpskog naroda u Posavskoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, predstavnika bošnjačkog naroda u Zapadnohercegovačkoj i predstavnika hrvatskog naroda i Ostalih iz Tuzlanske županije, te jednog Ostalog iz Središnje Bosne u Dom naroda Parlamenta FBiH birati preraspodjelom mandata, u drugom krugu izbora, i to iz županijskih skupština u kojim ima Srba, Bošnjaka, Hrvata i Ostalih.

Samo će se u Unsko-sanskoj, Bosanskopodrinjskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Sarajevskoj i Hercegbosanskoj županiji moći izabrati predstavnici u Dom naroda u skladu s propisanim odredbama.

Nedostajući izaslanici iz srpskog naroda djelomično će se moći nadoknaditi u drugom krugu iz Hercegbosanske županije dva i jedan iz HNŽ-a.

istodobno, kandidati iz reda Ostalih koji nedostaju u drugom krugu će moći biti popunjeni iz skupština USŽ gdje ima dva predstavnika, te isto toliko u Skupštini Sarajevske županije koji su “viška”, te ZDŽ i BPŽ po jedan.

Time je broj predstavnika iz Ostalih u skupštinama deset županija u Federaciji BiH za tri veći nego ih se ukupno bira – sedam.

Traženje Hrvata u Tuzli

Nedostajući predstavnik hrvatskog naroda iz Tuzlanske županije moguće je nadomjestiti iz skupština županija Posavske, Srednjobosanske, Hercegbosanske, Sarajevske te HNŽ-a i ZHŽ-a, a nedostajućeg bošnjačkog predstavnika iz ZHŽ iz bilo koje druge županije u Federaciji BiH.

Prema analizi Anadolije u skupštine deset županija u FBiH, na osnovu podataka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH izabran je ukupno 171 zastupnik Bošnjak, 92 Hrvata, 16 Srba i 10 ostalih.

Predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta FBiH biraju klubovi izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH koja uz opću većinu uključuje i podršku najmanje jedna trećina kluba svakog konstitutivnog naroda. Predsjednik FBiH uz suglasnost dopredsjednika predlaže mandatara za sastav entitetske vlade kojeg potvrđuje drugi, Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana je za utorak, 2. prosinca, nekoliko dana mimo roka. Naime, Zastupnički dom Parlamenta FBiH treba biti konstituiran 20 dana od potvrđivanja rezultata općih izbora u BiH što je učinjeno 10. studenoga. U skladu s tim, Zastupnički dom je konstituirajuću sjednicu trebao održati do posljednjeg dana studenog.

bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Bošnjak razgovarala s predstavnikom UNICEF-a: Digitalno obrazovanje pokretač društvenog i ekonomskog razvoja

Bošnjak razgovarala s predstavnikom UNICEF-a: Digitalno obrazovanje pokretač društvenog i ekonomskog razvoja - Hrvatski Medijski Servis U Sarajevu je danas...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -