Published On: Pon, pro 1st, 2014

Među 12 uhićenih službenici UNO BiH i Granične policije

Granična policija BiH je po naredbi Suda BiH i Tužiteljstva BiH u jutarnjim satima realizirala je operativnu akciju kodnog naziva “Tref 2” usmjerenu protiv krijumčarenja akciznih roba i korupcije.

Na području Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Srednjobosanske županije izvršeni su pretresi na 12 lokacija, a slobode je lišeno 12 osoba, priopćila je Granična policija BiH.

– Akcija “Tref 2” je najnoviji primjer izuzetno dobre suradnje Granične policije BiH sa Tužiteljstvom BiH, Sudom BiH i OSA-om u cilju spriječavanja svih vrsta prekograničnog kriminala i korupcije. Posebno bih se zahvalio i čestitao na realizaciji policijskim službenicima Granične policije BiH koji su predano radili ovu akciju duži vremenski period – istaknuo je direktor Granične policije BiH, Zoran Galić.

Za dio lišenih slobode postoji osnova sumnje da su u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi u proteklom periodu počinili kazneno djelo „udruživanje radi vršenja kaznenih  djela“, a u vezi sa krijumčarenjem većih količina rezanog duhana iz Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, kao i nedozvoljenim prometom akciznih proba na teritorij Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišena dva carinska službenika Uprave za neizravno oporezivanje BiH raspoređena na carinski referat Orahovlje: D. P. i D.  J., kao i državljanin Republike Hrvatske, T. P., te tri bh. državljanina A.  M., I. D. i Z. K. sa područja Posušja, Viteza i Kreševa.

Slobode su lišena i četiri policijska službenika Granične policije BiH iz Jedinice granične policije Doljani: M. V. , I. V., A. T. i A. Č. za koje postoje osnove sumnje da su počinili koruptivna kaznena djela u vezi sa krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za kaznena djela „odavanje tajnih podataka“ i „krijumčarenje“.

Tijekom akcije lišeni su slobode i bh. državljani: S. B. i D. Š. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo „organiziranje grupe ljudi radi rasturanja neocarinjene robe“ u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz R. Hrvatske u BiH, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba