Published On: Mon, Dec 1st, 2014

MINISTARSTVO STRAHA: Zaposlenici ne žele potpisivati Jerkine akte. Boje se kaznenog progona i nove podvale

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH nastala je  pobuna zbog spornog pravilnika koji je donio ministar Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), a koji predviđa dnevno ocjenjivanje službenika!

Za sljedeći tjedan službenici su najavili štrajk, prenosi Avaz.

Prema zakonu, ocjenjivanje državnih službenika obavlja se maksimalno dva puta godišnje.

Lijanović je ovo uradio zbog činjenice da su mnogi službenici, nakon što je ministar pušten iz pritvora, odbili potpisati pojedine akte zbog straha da bi time sudjelovali u mogućim kaznenim djelima.

– U Ministarstvu vlada kaotična atmosfera, jer Lijanović ocjenjivanjem službenika želi dijeliti otkaze. Dvije negativne ocjene znače otkaz za uposlenika – kazao je sugovornik Avaza.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Salih Kruščica potvrdio je za Avaz ovu informaciju, kazavši da je Sindikat uposlenicima Ministarstva pružio apsolutnu pravnu zaštitu te je od Lijanovića zatraženo poništavanje navedenog pravilnika.

– Angažiran je odvjetnik, u dva navrata reagirala je Upravna inspekcija, zatim Ministarstvo pravde te u konačnici i Vlada FBiH. Pravilnik mora biti poništen zato što je nezakonit. Mi ćemo ići do kraja s ovim – kazao je Kruščica.

Ističe da su određena nezakonita Lijanovićeva rješenja u vezi s radnopravnim statusom uposlenika već osporena u sudovima.