Published On: Fri, Dec 5th, 2014

Vlada FBiH:Odluke o financijskoj konsolidaciji Hepoka i rješavanju problema bivših radnika Aluminija

Vlada Federacije BiH donijela je danas na sjednici u Sarajevu odluke o odobravanju pokretanja postupka financijske konsolidacije privrednih društava “Agrokomerc” d.d. Velika Kladuša i “Hepok” d.d. Mostar, te o odobravanju izdvajanja 204.224,94 KM iz tekuće rezerve Federalne vlade Ministarstvu energije, rudarstva i industrije Federacije BiH za izmirenje dugovanja po osnovu neuplaćenih doprinosa za PIO za deset zaposlenika gospodarskog društva PS “Vitezit” d.o.o. Vitez.

Donesena je i Odluka o izboru korisnika preostalog dijela kreditnih sredstava utvrđenih u razdjelu 17 proračuna Federacije BiH za ovu godinu Federalnom ministarstvu energije rudarstva i industrije “Izdaci za financijsku imovinu/ostala domaća pozajmljivanja” u iznosu 392.690,36 KM.

Sredstva će biti dodijeljena prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja gospodarskih društava “Rudstroj” Kakanj za 11, odnosno “Krivaja” d.o.o. u stečaju Zavidovići za 19 radnika za neuplaćene doprinose po osnovu PIO, a koji su stekli uvijete za odlazak u mirovinu.

Vlada je dala suglasnost za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Izvozno-uvozne banke Kine i Vlade Federacije BiH o financiranju Projekta izgradnje Bloka 7-450 MW TE Tuzla. Svrha Memoranduma je osiguranje podrške kineske vlade za financiranje Projekta pod povoljnijim uvjetima u iznosu 667.802.500 eura.

Usvojivši Informaciju o izvršenju zaključka kojeg je donijela na sjednici održanoj 10. srpnja, a koja se odnosi na rješavanje problema bivših radnika “Aluminija” d.d. Mostar, vlada je zadužila Upravu ove tvrtke da od 15. prosinca počne zaključivati sporazume s radnicima po kronološkoj dostavi kompletne dokumentacije.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o radu Povjerenstva za javne nabavke za provođenje prve faze u pregovaračkom postupku javne nabavke za izbor pravnog lica kao stručnog savjetnika, za pružanje savjetodavnih usluga pregovaranja, vođenja pregovora i izradu ugovornog modaliteta, za potrebe Vlade Federacije BiH u postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Vlada je donijela i odluku o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju brze ceste Lašva – Vitez – Donji Vakuf u skladu s tehničkim propisima i pravilima “Transeuropskih magistrala” i dala suglasnost za provođenje Simulacijske vježbe za zaštitu od ebola virusne hemoragične groznice, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

pogled.ba