Published On: Pet, pro 5th, 2014

Ne bojte se ići prema Europi i ostvarenju jednakih prava

Novi signali nunciju Pezzutu su znakovite poruke članova Predsjedništva BiH

Papinski izaslanik u Bosni i Hercegovini nadbiskup mons. Luigi Pezzuto vidi znakove nade i ohrabrenja nakon posljednjih izbora u BiH, bilo da se radi o spremnosti za provedbu potrebnih reformi koje se tiču europskih integracija, ili izgradnji društva temeljenog na suživotu i pomirenju što bi konačno dovelo do ukupne stabilnosti. Posebnu brigu vlasti očekuje što se tiče pitanja koja postavljaju mladi.

 Večernji list: Preuzvišeni oče, kako gledate na nedavno okončane izbore u Bosni i Hercegovini, vidite li promjene nabolje?Povijest, ne samo ona prošla, nego i ova sadašnja koja se izgrađuje iz dan u dan, nikad nije rezultat situacija, događaja, ili svih pozitivnih, ili svih negativnih. Povijest je splet izazova, ne uvijek dosta jasnih na početku s obzirom na njihov ishod, ali uvijek bogatih energijom, snagom razvoja, čija dostižna točka ovisi o duhu kojim građani, koji su istinski protagonisti povijesti, si postavljaju ispred ‘događaja-izazova’ koji obilježavaju njihov život, njihov rad i njihovu obitelj, itd.
Nakon ove pretpostavke treba dodati da ljudsko biće kao takvo (neovisno o rasi, kulturi, religiji i svemu onome što ga može uvjetovati) svojom inteligencijom i unutarnjom slobodom može kanalizirati pozitivno ili negativno ‘događaje – izazove’ koje povijest stavlja pred njega. Drugim riječima, ljudsko biće može, svojom inteligencijom i slobodom prevladati, ići s one strane stvarnosti koja može izgledati bez perspektive i pretpostavke novosti. Sve ‘krize’ u pravilu bivaju smatrane kao negativne situacije. Ipak, uzete s hrabrošću i odlučnošću prevladavanja, ‘krize’ mogu postati pozitivni čimbenici ne samo preživljavanja, već i rasta.
Ključ svega ovoga jest ,’nada’ i ‘realizam’, oboje kao originalne dimenzije ljudskog duha, ali u slučaju kršćana, usavršene, potom potkrijepljene i uzvišene ‘vjerom’.
Stoga, ‘nada’ i ‘realizam’ nalažu ne toliko teorijski otkriti eventualne pretpostavke novosti u izbornim rezultatima koliko prepoznati i konkretno koristiti ‘izazove’ koje sada sadašnjost pokazuje i odlučno ih nadići s dodatnim naporom ovih političkih predstavnika i svih članova civilnog društva. Ne radi se toliko da radimo analize, sada, koliko o djelovati, za riješiti s osjećajem odgovornosti, u miru, i u konkretiziranju već poznatih problema.

Večernji list: Unatoč nervozi koja je uvijek prisutna pri uspostavi vlasti, kako komentirate poruke koje su uputili lideri, napose članovi Predsjedništva BiH?
Prve poslijeizborne izjave, posebice članova Predsjedništva BiH, koje sam vrlo pažljivo slušao tijekom ceremonije inauguracije, mislim da idu u pravom smjeru: reforme, pozornost na problemima ljudi, ulazak u Europu. To je uistinu potrebno u regiji. Na ovim temama zapazila se, između ostalog, harmonija i sklad među tri člana Predsjedništva BiH, to daje dobru nadu za budućnost.
U javnim izjavama tri člana Predsjedništva su se obvezala, na neki način, s civilnim društvom i na taj način daju neku vrstu jamstva. Nadamo se da će, uz Božju pomoć, dobre namjere donijeti učinka za dobro i sreću svih građana Bosne i Hercegovine.
Međutim, prvi korak za učiniti, po mom skromnom mišljenju, bio bi onaj koji se odnosi na temeljnu jednakost svakog pojedinca i svake društvene skupine. Od životne je važnosti da svi, bez razlike, uživaju ista prava i iste obveze. Ispunjenje tog kvalitetnog skoka, što je moguće, bilo bi, međutim, vrlo značajno za napredak i ubrzanje procesa ulaska u Europu.
Naravno, trebalo bi ukloniti predrasude i sumnje koje su možda nasljeđe nedavne prošlosti, koje nisu za zaboraviti, kako bi mogli gledati prema budućnosti. Potrebno je, drugim riječima, da politička klasa i građani hodaju zajedno, održavajući stalni stav dijaloga i blizine prema izgradnji zemlje i čvrste države, jedinstvene i inkluzivne.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare