Published On: Čet, lis 17th, 2019

Više od 15.000 djece mlađe od 5 godina umire svaki dan u svijetu

Više od 15.000 djece mlađe od pet godina umire svaki dan u svijetu, a razlike su goleme među zemljama, odnosno regijama, stoji u opsežnoj studiji objavljenoj u srijedu.

Od 2000. do 2017. godine 123 milijuna djece u dobi do 5 godina umrla su u 99 zemalja niskih i srednjih prihoda obuhvaćenih studijom. Taj broj čini više od 90 posto smrti u svijetu za tu dobnu kategoriju.

Ako se pribroje privremeni podaci za 2018. godinu, kao i procjene za zemlje koje nisu obuhvaćene studijom (kao što su Kina, Meksiko, Brazil ili Malezija), doseže se broj veći od 130 milijuna djece mlađe od pet godina umrle u tom razdoblju, navode studije objavljene u časopisu Nature.

Glavni uzroci smrti variraju prema dobi

Kod djece mlađe od godinu dana uzrok smrti najčešće je posljedica preranog rođenja. U dobi od dvije do četiri godine češći su uzroci smrti malarija, bolesti dijareje ili respiratorne infekcije poput upale pluća.

Opasnost od smrti do pete godine deset puta je veća u pojedinim zemljama u odnosu na druge, a četrdeset puta je veća ako se uspoređuju regije. Primjerice, u 2017. godini samo je četvero djece do pet godina na tisuću njih umrlo u području Santa Clare na Kubi. No, u isto vrijeme u regiji Garki u Nigeriji umrlo je 195 djece te dobi na njih tisuću.

Globalno se smrtnost djece mlađe od pet godina prepolovila od 2000. do 2017. godine te je s 10 milijuna pala na 5,4 milijuna.

Također, ova studija pruža preciznu kartografiju dječje smrtnosti u 99 proučavanih država.

Naši radovi mogu služiti kao osnova sanitarnim vlastima za ciljano poboljšanje zdravstvenog sustava“, ocjenjuje jedan od autora studije, Simon Hay s Instituta za procjenu zdravlja (IHME, Sveučilište Washington).

Pristup medicinskom liječenju samo je jedan od elemenata“, ocjenjuje Visoka UN-ova povjerenica za ljudska prava Michelle Bachelet.

Osim toga, objasnila je koji faktori najviše utječu na toliku smrtnost djece.

Čimbenici koji pridonose smrti povezani su s velikim pošastima kao što su siromaštvo, diskriminacija i nepravda“, kazala je Bachelet.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare