VIJEST KOJA NEĆE DOBRO ODJEKNUTI NA BALKANU: Trump izjednačio fašiste i radikalnu ljevicu

Nakon pokušaja da smiri situaciju nakon sukoba u Charlottesvilleu, Donald Trump je u utorak opet podigao prašinu rekavši da krivce za nasilje u tom gradu treba tražiti “na objema stranama”. Na kaotičnoj tiskovnoj konferenciji u Trumpovu neboderu u New Yorku, američki predsjednik je izjednačio pripadnike krajnje desnice koji su organizirali skup u tom gradiću u Virginiji i prosvjednike koji su došli izraziti negodovanje zbog njihova okupljanja.

Ta izjava odudara od službene izjave koju je u ponedjeljak dao u Bijeloj kući i u kojoj je, sa zakašnjenjem, ali otvoreno, osudio neprihvatljivo “rasističko nasilje”.

Tridesetdvogodišnja žena je poginula u Charlottesvilleu kada se simpatizer neonacizma James Fields (20) namjerno zaletio automobilom u protuprosvjednike. Stojeći pred pozlaćenim dizalima u svom neboderu na Manhattanu, američki predsjednik je na početku rekao da je njegova prva izjava u subotu bila štura jer nije imao dovoljno informacija.

“Kada dajem izjavu, volim biti korektan. Želim činjenice. A događaji su se tek bili zbili”, rekao je opravdavajući svoju reakciju u dva navrata.

No pošto su ga zasuli pitanjima, Trump je htio opravdati svoju prvu reakciju. “Mislim da krivce treba tražiti na objema stranama”, istaknuo je.

“Pomno sam pratio, puno pomnije od većine drugih. Na jednoj strani ste imali skupinu koja je bila agresivna. S druge ste imali skupinu koja je isto tako bila veoma nasilna. To nitko ne želi reći”, kazao je.

“Što reći o Alt leftu koji je napao Alt right (izraz koji označava alternativnu desnicu) kao što kažete? Ne snose li oni dio krivnje. Imaju li problem? Mislim da imaju”, rekao je. “Osudio sam neonaciste. No svi koji su bili ondje nisu bili neonacisti ni bjelački rasisti, daleko od toga”, dodao je, opetujući da je to bio “užasan dan”.

Trump je iskoristio priliku da stane u obranu Stevea Bannona, svog spornog strateškog savjetnika, prvaka američke alternativne desnice. “Volim Bannona, prijatelj mi je (…) dobar je čovjek, nije rasist”, istaknuo je, dajući do znanja da njegov odlazak, o kojemu se već danima špekulira, nije isključen.

“Vidjet ćemo što će biti s Bannonom”, rekao je kratko.

Po pisanju New York Timesa, moćni medijski magnat Rupert Murdoch, osnivač mreže Fox News, nedavno je zatražio od Trumpa da smijeni svog savjetnika.