Published On: Sri, kol 16th, 2017

KARDINAL PULJIĆ U GOSPINU SVETIŠTU U KOMUŠINI: Protjerani se ne vraćaju, od 15-tak tisuća, vratilo se tek petsto katolika

Više od 20.000 katoličkih  vjernika obilježilo je  blagdan velike Gospe i u središnjem  marijanskom svetištu Vrhbosanske nadbiskupije, u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije u župi Komušina kod Teslića. Misu uočnicu sinoć je služio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, a procesiju nošenja Čudotvorne slike Gospe Kondžilske  na  brdo Kondžilo i misno slavlje danas je predvodio mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski.

Tisuće vjernika iz BiH i zemalja Europe, i ove godine  su hodočastili na sveto brdo Kondžilo noseći Čudotvornu sliku Gospe od Kondžila. Sinoć je u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije u Komušini misu služio Vinko kardinal Puljić nadbiskup vrhbosanski koji se, kako javlja FTV, i ovoga puta osvrnuo na slab povratak Hrvata u ovaj kraj. Od petnaestak tisuća u komušanski kraj ih se do danas vratilo oko 500.

„Upravo je 25 godina kako je narod odavdje protjeran i, unatoč svih muka nismo se uspjeli vratiti jer premalo je bilo potpore za povratak. Ovi što su se vratili treba im potpora za opstanak“, rekao je Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Riječi kardinala Puljića potvrđuju tisuće vjernika koji će, nakon nekoliko dana provedenih u zavičaju ponovo nazad, najviše u zemlje zapadne Europe. O povratku još ne razmišljaju.

Na pitanje kada se planiraju vratiti u zavičaj, Ivana Kovačević iz Njemačke odgvorila je: „Kada odemo u mirovinu. Prije ne možemo jer nema posla, na žalost. Da se takve stvari promijene vjerojatno bi došli i prije“.

„ Žalosno je. Ali lijepo je kada se vraćaju da posjete svoj domaći kraj“, kaže Dragica Koširk iz Slovenije.

Pomoćni biskup vrhbosanski monsinjor Pero Sudar koji je predvodio procesiju i euharistijsko slavlje na Kondžilu  kazao je kako je ljubav ovdašnjih katolika prema zavičaju jača od zla koje ih je prognalo, ali da je premalo toga što bi ih vratilo u rodni kraj.

„Ono što je se ratom željelo ostvariti to se, doista i mirom potvrdilo. Tako da, uzevši to skupa, čovjek mora razumjeti te ljude“, rekao je biskup Sudar.

Ispred Čudotvorne slike Gospe od Kondžila vjernici su uputili molitve.

I  danas su vjernici ispunili zavjet i  Čudotvornu sliku Gospe kondžilske ponijeli na zavjetno brdo Kondžilo gdje je, u svetištu u izgradnji,  održano misno slavlje./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare