Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

VIDI BEVANDE POLITIĆARA: Zamolio sam dragog gosta za dodatni senzibilitet, Erdogan: Volimo sve narode BiH

Must Read

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u okviru dvodnevne posjete Sarajevu, susreo se danas s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VMBiH) Vjekoslavom Bevandom. Tijekom razgovora premijera potvrđena je izuzetna bilaternalna suradnja dvaju zemalja, ali i dogovoreni konkretni koraci kako bi ona ubuduće bila još bolja i konkretnija.

Razgovor s turskim premijerom Bevanda je na konferenciji za novinare ocijenio “do kraja otvorenim“, kao i “početkom suradnje koja će biti čista, otvorena, i gdje ćemo o svim temama moći bez ikakvih predrasuda razgovarati“.

“Tijekom razgovora dotaknuli smo se uspješne bilateralne suradnje, koja je izuzetna, međutim, isto tako, razgovarali smo i o poteškoćama koje imaju poduzetnici i jedne i druge strane kod nastupa na tržištima koja su nam interesantna. Zajednički je zaključak da treba otvoriti sve moguće komunikacije i spojiti naše poduzetnike, i činiti im prostor da uspješno posluju, jer to je na dobrobit svih nas, naših građana i proračuna obje zemlje“, kazao je Bevanda.

Predsjedavajući VMBiH je pozdravio sve ono što Turska radi na bilateralnom planu kad je riječ o zemljama  regije, posebno na planu suradnje sa Srbijom i Hrvatskom i dodao:

“Zajednički smo zaključili da taj format sad treba povećati na četiri zemlje regije, dakle da to budu Bosna i Hercegovina, Turska, Srbija i Hrvatska.“

Bevanda je tijekom obraćanja novinarima kazao kako je upoznao turskog premijera s odlukama Vijeća ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH donijetim kako bi se izvršila financijska konsolidacija BiH, među kojima su usvajanje globalnog fiskalnog okvira i postizanje sporazuma o aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Europskom komisijom.

“Zamolio sam našeg dragog gosta, kao osvjedočenog prijatelja Bosne i Hercegovine, za dodatni senzibilitet prema ukupnom bh. društvu, krhkom društvu tri konstitutivna naroda i građana gdje svaka riječ, posebno od visokopozicioniranih političkih osoba, ima poseban značaj i težinu“, kazao je Bevanda.

Čelnik VMBiH je također zahvalio premijeru Erdoganu na svoj pomoći i podsticajima koje Republika Turska pruža „kako bismo mi u BiH došli do sklada“.

“Međutim, kazao sam i da smo duboko svjesni da, uprkos pomoći naših prijatelja, mi smo ti koji se u ovoj državi moramo dogovoriti, ne otvarati ni slučajno stare rane, nego ići naprijed zbog budućnosti naše djece i građana“, poručio je Bevanda.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da Bosna i Hercegovina i njeni narodi zauzimaju posebno mjesto u srcima Turske i turskog narodna. Podsjetio je da je poslije dvije godine ponovo u BiH, a da su prije toga u BiH dolazili u ovu zemlju.

“Što je, zapravo, cilj svih ovih napora? Jedinstvena i snažna BiH, BiH u zajedništvu. Ne smije biti bosanskohercegovački narod takav da jedni na druge gledaju sa sumnjom. Želimo bh. narode koji njeguju i gaje uzajamno povjerenje. Nitko ne smije sumnjati u cjelovitost i integritet BiH. Svakako da smo se tijekom današnjih razgovora u najvećoj mjeri dotakli bilateralnih odnosa Turske i BiH. Imali smo priliku razgovarati o svim poljima i segmentima suradnje, kako o vojnim i političkim, tako i kulturalnim, ekonomskim i ostalim poljima suradnje”, kazao je premijer Erdogan.

Premijer Erdogan se dotakao i pitanja ulaska BiH u NATO integracije.

“Gledajući iz naša perspektive, za nas je važno da se BiH nađe u sastavu NATO-a. Mogu postojati oni koji se protive integraciji BiH u NATO instance. Ali, vjerujem da će BiH puno snažnije i puno bolje ka budućnosti koračati ako se nađe u NATO-u. Mi konstantno pratimo i pozivamo, i kao Republika Turska potičemo prijam i ubrzani proces integracija BiH u NATO-u. Ispitujemo svako stajalište koje koći prijam BiH u NATO”, dodao je Erdogan.

U političkom smislu, dodao je premijer Erdogan, Turska predaje veliku važnost i integriranju BiH u Europsku uniju (EU).

“Činjenica da BiH nije pozvana u EU i pored toga što je europska zemlja, zaista je žalosna. Ali, ja vas mogu obradovati. Ja ću vam već dati muštuluk, a to je da će BiH prije Turske ući u EU. Zato jer se mi punih 50 godina nalazimo pred vratima EU. Sigurno je da će BiH puno prije uči i pridružiti se EU”, konstatirao je Erdogan.

Govoreći od ekonomskim odnosima BiH i Turske, Erdogan je podsjetio da je 297 milijuna dolara iznosio je obim vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje tijekom 2010. godine, a da bi naredne godine porastao 357 milijuna dolara.

“To su male brojke kada se pogledaju naši bilateralni odnosi. Kada su u pitanju ekonomski odnosi BiH i Turske, mi moramo te broje povećati na riječ milijarda. Znači da bi razgovarali o milijardama imamo potrebnu infrastrukturu koja je već uspostavljena. Vjerujem da postoji snažna volja za to. Jer, između naših srca postoji most koji nas povezuje, a postoji i dobar dijalog i razumijevanje. Imamo snažne veze koje zadiru duboko u prošlost. No, naši poduzetnici su do sada učinili puno koraka i investirali u BiH”, podvukao je on.

Premijer Erdogan je otvoreno pozvao premijera Bevandu da u pratnji velikog broja gospodarstvenika posjeti Tursku.

“Moj je poziv da u Istanbulu organiziramo jedno veliko poslovno vijeće ili susret. Na ovom poslovnom samitu bi došlo do susreta naših biznismena koji bi iznalazili načine suradnje i investiranja. Tako bi, pored uzajamnog investiranja, podstakli da poduzetnici naših zemalja udruženo investiraju u trećoj zemlji”, naveo je Erdogan.

On se osvrnuo i na skore općinske izbore u BiH 7. listopada ove godine

“Nadamo se da će lokalni izbori biti prava motivacija ili podsticaj da BiH puno bolje i odlučnije korača ka budućnosti. Ali, ja želim mog prijatelja Bevandu podsjetiti da u politici nema lokalne ili opće politike. Jer, često se na lokalu razgovara o općim temama, a ponekad i u općim izborima veliki je faktor taj lokalni. Ja to dobro znam jer sam bio gradonačelnik Istanbula, a sada sam na ovoj dužnosti. U svim predizbornih nastupanjima sam osjetio slast i jednog i drugog nastupanja. Uvjerio sam se da se često iz lokalnih izbora ovi opći izbori napajaju, ali i obrnuto”, apostrofirao je Erdogan.

Na kraju, premijer Erdogan je poručio:

“Za nas je najbitnije na koji način će se uspostaviti snažna BiH. Volimo BiH i njene narode. Jako sam sretan da se nalazim u Sarajevu koje je simbol harmonije u kojem žive različite vjere na istom mjestu, skupa i zajedno”, zaključio je Erdogan. (Anadolija)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -