Published On: Sub, ruj 15th, 2012

VIDI BEVANDE POLITIĆARA: Zamolio sam dragog gosta za dodatni senzibilitet, Erdogan: Volimo sve narode BiH

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u okviru dvodnevne posjete Sarajevu, susreo se danas s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VMBiH) Vjekoslavom Bevandom. Tijekom razgovora premijera potvrđena je izuzetna bilaternalna suradnja dvaju zemalja, ali i dogovoreni konkretni koraci kako bi ona ubuduće bila još bolja i konkretnija.

Razgovor s turskim premijerom Bevanda je na konferenciji za novinare ocijenio “do kraja otvorenim“, kao i “početkom suradnje koja će biti čista, otvorena, i gdje ćemo o svim temama moći bez ikakvih predrasuda razgovarati“.

“Tijekom razgovora dotaknuli smo se uspješne bilateralne suradnje, koja je izuzetna, međutim, isto tako, razgovarali smo i o poteškoćama koje imaju poduzetnici i jedne i druge strane kod nastupa na tržištima koja su nam interesantna. Zajednički je zaključak da treba otvoriti sve moguće komunikacije i spojiti naše poduzetnike, i činiti im prostor da uspješno posluju, jer to je na dobrobit svih nas, naših građana i proračuna obje zemlje“, kazao je Bevanda.

Predsjedavajući VMBiH je pozdravio sve ono što Turska radi na bilateralnom planu kad je riječ o zemljama  regije, posebno na planu suradnje sa Srbijom i Hrvatskom i dodao:

“Zajednički smo zaključili da taj format sad treba povećati na četiri zemlje regije, dakle da to budu Bosna i Hercegovina, Turska, Srbija i Hrvatska.“

Bevanda je tijekom obraćanja novinarima kazao kako je upoznao turskog premijera s odlukama Vijeća ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH donijetim kako bi se izvršila financijska konsolidacija BiH, među kojima su usvajanje globalnog fiskalnog okvira i postizanje sporazuma o aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Europskom komisijom.

“Zamolio sam našeg dragog gosta, kao osvjedočenog prijatelja Bosne i Hercegovine, za dodatni senzibilitet prema ukupnom bh. društvu, krhkom društvu tri konstitutivna naroda i građana gdje svaka riječ, posebno od visokopozicioniranih političkih osoba, ima poseban značaj i težinu“, kazao je Bevanda.

Čelnik VMBiH je također zahvalio premijeru Erdoganu na svoj pomoći i podsticajima koje Republika Turska pruža „kako bismo mi u BiH došli do sklada“.

“Međutim, kazao sam i da smo duboko svjesni da, uprkos pomoći naših prijatelja, mi smo ti koji se u ovoj državi moramo dogovoriti, ne otvarati ni slučajno stare rane, nego ići naprijed zbog budućnosti naše djece i građana“, poručio je Bevanda.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da Bosna i Hercegovina i njeni narodi zauzimaju posebno mjesto u srcima Turske i turskog narodna. Podsjetio je da je poslije dvije godine ponovo u BiH, a da su prije toga u BiH dolazili u ovu zemlju.

“Što je, zapravo, cilj svih ovih napora? Jedinstvena i snažna BiH, BiH u zajedništvu. Ne smije biti bosanskohercegovački narod takav da jedni na druge gledaju sa sumnjom. Želimo bh. narode koji njeguju i gaje uzajamno povjerenje. Nitko ne smije sumnjati u cjelovitost i integritet BiH. Svakako da smo se tijekom današnjih razgovora u najvećoj mjeri dotakli bilateralnih odnosa Turske i BiH. Imali smo priliku razgovarati o svim poljima i segmentima suradnje, kako o vojnim i političkim, tako i kulturalnim, ekonomskim i ostalim poljima suradnje”, kazao je premijer Erdogan.

Premijer Erdogan se dotakao i pitanja ulaska BiH u NATO integracije.

“Gledajući iz naša perspektive, za nas je važno da se BiH nađe u sastavu NATO-a. Mogu postojati oni koji se protive integraciji BiH u NATO instance. Ali, vjerujem da će BiH puno snažnije i puno bolje ka budućnosti koračati ako se nađe u NATO-u. Mi konstantno pratimo i pozivamo, i kao Republika Turska potičemo prijam i ubrzani proces integracija BiH u NATO-u. Ispitujemo svako stajalište koje koći prijam BiH u NATO”, dodao je Erdogan.

U političkom smislu, dodao je premijer Erdogan, Turska predaje veliku važnost i integriranju BiH u Europsku uniju (EU).

“Činjenica da BiH nije pozvana u EU i pored toga što je europska zemlja, zaista je žalosna. Ali, ja vas mogu obradovati. Ja ću vam već dati muštuluk, a to je da će BiH prije Turske ući u EU. Zato jer se mi punih 50 godina nalazimo pred vratima EU. Sigurno je da će BiH puno prije uči i pridružiti se EU”, konstatirao je Erdogan.

Govoreći od ekonomskim odnosima BiH i Turske, Erdogan je podsjetio da je 297 milijuna dolara iznosio je obim vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje tijekom 2010. godine, a da bi naredne godine porastao 357 milijuna dolara.

“To su male brojke kada se pogledaju naši bilateralni odnosi. Kada su u pitanju ekonomski odnosi BiH i Turske, mi moramo te broje povećati na riječ milijarda. Znači da bi razgovarali o milijardama imamo potrebnu infrastrukturu koja je već uspostavljena. Vjerujem da postoji snažna volja za to. Jer, između naših srca postoji most koji nas povezuje, a postoji i dobar dijalog i razumijevanje. Imamo snažne veze koje zadiru duboko u prošlost. No, naši poduzetnici su do sada učinili puno koraka i investirali u BiH”, podvukao je on.

Premijer Erdogan je otvoreno pozvao premijera Bevandu da u pratnji velikog broja gospodarstvenika posjeti Tursku.

“Moj je poziv da u Istanbulu organiziramo jedno veliko poslovno vijeće ili susret. Na ovom poslovnom samitu bi došlo do susreta naših biznismena koji bi iznalazili načine suradnje i investiranja. Tako bi, pored uzajamnog investiranja, podstakli da poduzetnici naših zemalja udruženo investiraju u trećoj zemlji”, naveo je Erdogan.

On se osvrnuo i na skore općinske izbore u BiH 7. listopada ove godine

“Nadamo se da će lokalni izbori biti prava motivacija ili podsticaj da BiH puno bolje i odlučnije korača ka budućnosti. Ali, ja želim mog prijatelja Bevandu podsjetiti da u politici nema lokalne ili opće politike. Jer, često se na lokalu razgovara o općim temama, a ponekad i u općim izborima veliki je faktor taj lokalni. Ja to dobro znam jer sam bio gradonačelnik Istanbula, a sada sam na ovoj dužnosti. U svim predizbornih nastupanjima sam osjetio slast i jednog i drugog nastupanja. Uvjerio sam se da se često iz lokalnih izbora ovi opći izbori napajaju, ali i obrnuto”, apostrofirao je Erdogan.

Na kraju, premijer Erdogan je poručio:

“Za nas je najbitnije na koji način će se uspostaviti snažna BiH. Volimo BiH i njene narode. Jako sam sretan da se nalazim u Sarajevu koje je simbol harmonije u kojem žive različite vjere na istom mjestu, skupa i zajedno”, zaključio je Erdogan. (Anadolija)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare