Utorak, 25 lipnja, 2024

Poznato tko su odgovorni za zločine nad Hrvatima u Uzdolu

Must Read

Pokolj u selu Uzdol je bio ratni zločin koji su počinili pripadnici Armije BiH nad tamošnjim  stanovništvom Hrvatima. Pripadnici Armije BiH upali su u selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. Ljudi su ubijani puškama, pištoljima, mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene, crkva i županijski ured su teško stradali.

Mrtva tijela djece i staraca su masakrirana. U selu je ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Sutradan u Uzdol su ušle postrojbe HVO-a i ugledale su stravičnu sliku zločina. U Uzdolu je u spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na koji je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Svjedoci ovoga pokolja su kasnije svjedočili kako su među onima koji su ubijali po selu vidjeli i osobe koje iz susjednog sela Here, piše Večernji list.

„Počela sam trčati. Čim sam izletjela iz kuće, čula sam kako viču: ‘Ne dajte da pobjegne, majku joj ustašku!’ Bacila sam se na zemlju i puzala desetak metara. Vidjela sam kako njih četvorica ulaze u moju kuću i čuh pucanj. Znala sam, ubiše mi svekrvu. Brzo sam stigla susjedu s ranjenim Milanom. Moje dijete je već počelo posrtati, plakalo je. Uzele smo ga između sebe i pošle prema šumi – samo je dio svjedočenja jedne od svjedokinja zločina.

Okružno vojno tužiteljstvo u Mostaru je 18. travnja 1994. godine podnijelo kaznenu prijavu, a Vojno tužiteljstvo u Livnu je 23. svibnja 1995. godine donijelo odluku o pokretanju istrage protiv odgovornih za ratne zločine u selu Uzdol. Na temelju rimskih pravila puta Viši sud u Mostaru 3. svibnja 1999. godine čitav kazneni predmet uputio je na razmatranje Uredu tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. Kaznena prijava obuhvaća 47 osoba odgovornih za zločin ili neposrednih izvršitelja zlodjela. Na prvom mjestu je Sefer Halilović, bivši zapovjednik oružanih snaga Armije BiH, zatim slijedi Enver Buza, zapovjednik Prozorskog bataljuna, Zaim Hero, zapovjednik jedne čete Prozorskog bataljuna, Smail Hero, zapovjednik drugog voda Prozorskog bataljuna, vojnici Meho Hero, Hamed Hero, Dervo Hero, Sulejman Hero, Rahman Kovačević, Mujica Kovačević, Muharem Letica i drugi.

Jučer je u Uzdolu održana sveta misa za sve pobijene u ovom zločinu. Ponovno su s ovoga mjesta poslane poruke o tome kako odgovorni još uvijek nisu odgovarali za ovaj stravičan zločin, iako je od njega prošlo skoro dva desetljeća. Misu je predvodio gospićko – senjski biskup Mile Bogović. Počast žrtvama su odali i predstavnici Vlade HNŽ-a. Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić i ministar Ilija Cvitanović položili su vijenac i zapalili svijeće u Memorijalnom centru u Uzdolu, a nazočni su bili i predstavnici Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -