Published On: Thu, Jul 27th, 2017
#3rd | By Desk

VIDEO | Električni Kadett na mostarskim ulicama

Mostarac Teo Klepo preradio je svoj klasični Opel Kadett u električni automobil i time se svrstao u red onih koji u kućnoj radinosti pokušavaju uhvatiti opći trend ‘elektrifikacije’ vozila.

Prema riječima vlasnika, ovako prerađen Kadett može u idealnim uvjetima prijeći oko 50 kilometara, u praksi je to nešto manje, što je između dva punjenja dovoljno tek za gradski promet, ali kako kaže Teo – ‘svejedno manje varam o potrošnji nego autoindustrija’.

Auto je inače ‘legalan’, registriran već dvije godine i uredno prometuje cestama. Kadett može razviti do 80 km/h, što je zapravo još i dobro, s obzirom na to da pogonska grupa ima snagu od 5 kW. Baterije u automobilu su litij –željezo – fosfat strukture, otporne na zapaljivanje i nešto otpornije na skok i pad vanjske temperature, a prema pretpostavkama imaju između 2000 i 3000 ciklusa punjenja, ali opet u praksi to može značiti i nešto manje. Težina baterija je oko 50 kilograma.

Inače, prerada Kadetta serije E, popularnog ‘jajeta’ nije rijetka stvar u regiji. Ranije ih se često prerađivalo u gradske jurilice (svaki je htio biti GSi i jači), a u zadnje vrijeme je pogodan za kućnu radinost pretvaranja u električni auto.

Kako kaže Teo Klepo – razlog je jednostavan – dosta je trajan, ali i lagan i prije svega jeftin. No, opet je njegov Kadett u našem gradu jedinstven primjerak. Možda je razlog tomu što čitava prerada na kraju košta i 10.000 maraka.

“Nisam nikad išao s ekonomskom računicom, ovo je prije svega moj san, moj antistres projekt, ostvarenje sna”, kaže Teo.

Još jedna prednost ovako prerađenog električnog vozila je gotovo nemoguća krađa. Ili, kako lijepo kaže Teo – Ne bi kradljivac baš daleko otišao!

Više o pogledajte u prilogu Naše TV. /bljesak.info