Published On: Thu, Jul 27th, 2017

NETANYAHU: Al Jazeera promovira nasilje, zatvorit ćemo njezin ured u Jerusalemu

“Naložio sam da se zatvori ured Al-Jazeere u Jerusalemu zato što promovira nasilje nad Brdom hrama. Ako to nije moguće prema važećim zakonima, učinit ću sve da neophodni zakon prođe na Knessetu kako bi raspustili Al-Jazeeru“, poručio je Netanyahu preko svoje Facebook stranice.

Izraelske vlasti, nakon smrtonosne pucnjave, 14. srpnja po prvi put poslije skoro pet desetljeća su zatvorile džamiju Al-Aksu, koju poštuju i muslimani i Židovi, koji je nazivaju Brdo hrama, i zabranile džuma-namaz u petak.

Džamija je kasnije ponovo otvorena nakon što su izraelske snage na njenim prilazima instalirale detektore metala i sigurnosne kamere.

Muslimani su prosvjedovali protiv sigurnosnih mjera, a u sukobima koji su izbili stradalo je 11 ljudi, među kojima osam Palestinaca. Ipak, Izrael nije želio ukloniti detektore uz obrazloženje da su nove mjere sigurnosti slične onima na drugim svetim mjestima u svijetu.

Nakon međunarodnog pritiska, izraelski ministar sigurnosti odlučio je ukloniti detektore metala, ali je kazao da će uspostaviti novi sustav nadzora, koji koristi “pametne provjere“ zasnovane na naprednoj tehnologiji./AA/HMS/