Published On: Sri, lis 7th, 2015

VELIMIR VISKOVIĆ: Jergovićeva kvaliteta oscilira

Prije nekoliko dana u medijima je objavljena vijest kako je Miljenko Jergović dobitnik ovogodišnje Njegoševe nagrade. Da pojasnim, to je najuglednija crnogorska nagrada, koja je dosad u pravilu dodjeljivana piscima na kraju karijere, kad je njihov opus već definiran. Više-manje ta nagrada se tretira kao verifikacija statusa klasika u južnoslavenskim književnostima.
A Jergović još nije napunio ni pedesetu; unatoč plodnosti, taj opus nije ni približno definiran, a njegova kvaliteta oscilira; uza sve to, njegov publicistički angažman je obilježen brojnim etičkim kontroverzama.
Posebno sam bio iznenađen kad sam kasnije vidio da je Jergovićev protukandidat bio David Albahari, sjajni srpski prozaik međunarodnog ugleda, koji je ostavio ozbiljan trag i u prozi hrvatskih kvorumaša. David je gotovo dva desetljeća stariji od Jergovića, njegova književna reputacija je neupitna, opus definiran, i sasvim sigurno bolje bi se uklopio u dosadašnje kriterije po kojima je dodjeljivana ova nagrada.
Sve mi se razjasnilo kad sam vidio i vijest o sastavu žirija koji je Jergoviću dodijelio nagradu u tijesnom preglasavanju. Predsjednik žirija je Jergovićev šogor Vlaho Bogišić!


Hajde, ostavimo po strani činjenicu da je Bogišić predsjednik žirija u kojemu ima i starijih i uglednijih od njega; Bogišić je za bilo kakvo prosuđivanje o književnosti naprosto nekompetentan: književnu kritiku nije napisao bar dvadesetak godina, a u životu nije napisao suvislu ne samo književnu kritiku, već bilo kakav tekst. Ali, naravno , dovoljno je kompetentan da nagradu dodijeli svojem šogoru! Koji će nakon toga još moralizirati o nedostatku etičnosti kod ovoga i onoga.
Baš me zanima kako će izgledati to šogorsko uručivanje nagrada!
Što bi rekli Crnogorci, alal vam vjera šurjaci! 

Izvor:  Velimir Visković / facebook.com 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare