Published On: Wed, Oct 7th, 2015

PUTIN NAREDIO: Dovedite mi tog kalifa – živog ili mrtvog

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnom stožeru zaduženom za vojnu operaciju u Siriji da što prije pokrene veliku potragu za visokim dužnosnicima ISIL-a, a među njima i za kalifom Abu Bakr Al-Baghdadijem, za kojeg se pretpostavlja da se skriva u gradu Raki. Arapski mediji pišu da je Putin zatražio da mu ih dovedu žive ili mrtve. Naime, u slučaju da mu ih dovedu žive, sudit će im se pred ruskim sudovima. S druge strane, ako Abu Bakr Al-Baghdadi pogine u akciji, Putin želi njegovo tijelo kao dokaz da je taj terorist ubijen i da se ne dogodi kao s Bin Ladenom, čija je smrt za Putina još uvijek zagonetka.

Službeni glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general bojnik Igor Konašenkov kazao je kako će ruske zrakoplovne snage sada ići izravno na glavno uporište terorističke organizacije Islamske države i njihov glavni grad Raku, ističući kako je prioritet ruskih snaga uništenje i osvajanje glavnog uporišta ISIL-a. Konašenkov je napomenuo kako nisu isključeni ni desanti na taj grad radi likvidacije terorista.

U međuvremenu je sirijska državna TV objavila snimke kako ruski bombarderi, uz glavno uporište ISIL-a Raku i Del Al-Zor, bombardiraju i položaje ISIL-a u Palmiri i istočnim dijelovima Alepa, gdje je uništeno skladište oružja i baza u kojoj su bili stacionirani strani borci, najviše njih s područja bivšeg SSSR-a.