Published On: Wed, Oct 7th, 2015

Rusi posustaju, nešto će se desiti s naftom

Cijene nafte su tijekom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, uoči objavljivanja izvješća o zalihama komercijalne nafte u SAD.
U prijepodnevnoj trgovini u Aziji, cijena američke lake nafte (WTI) za isporuke u studenom porasla je za 11 centi, na 46,37 dolara, dok je sirova nafta brent za novembarske isporuke koštala 18 centi više, odnosno 49,43 dolara po barelu, prenosi France Presse.
Američko ministarstvo za energetiku će sutra objaviti tjedni izvještaj o zalihama nafte, što će pružiti bolji uvid u pogledu potražnje u najvećoj svjetskoj ekonomiji.
Prema procjenama analitičara koji su sudjelovali u Blumbergovoj anketi, izvješće će vjerojatno pokazati da su zalihe komercijalne nafte porasle za dva milijuna barela u tjednu zaključno s 2. listopadom, ukazujući tako na pad potražnje.
Skoku cijena nafte su doprinijele i medijske spekulacije da je Rusija voljna razgovarati o prezasićenosti globalnog tržišta koje vrši pritisak na cijene crnog zlata.
“Pad cijena nafte na ovaj nivo i njihovo zadržavanje na tome duži vremenski period definitivno pogađa vodeće proizvođače nafte, uključujući Rusiju”, izjavio je analitičar singapurske tvrtke Filip futures, Danijel Ang, i dodao da će povratak iranske nafte povećati globalne zalihe za milijun barela dnevno .
Ekonomske sankcije koje je zapad uveo Iranu ograničile su izvoz nafte te zemlje, ali bi ispunjavanje uvjeta iz ključnog sporazuma Teherana i šest zapadnih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa moglo donijeti ukidanje sankcija toj zemlji.