Published On: Sri, lis 7th, 2015

DODIK: Izetbegović i njegove izjave me ne mogu zaustaviti

Predsjednik Srpske je objasnio kako tema najavljenog referenduma o pravosuđu u BiH nije pravo na samoopredjeljenje, iako je to elementarno pravo svakog naroda.
 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako premijer Srbije Aleksandar Vučić ne nameće svoje stavove Republici Srpskoj kada je riječ o održavanju referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH.

“Sa Vučićem imamo korektne razgovore o svim temama, pa i o referendumu. On se ponaša kao pravi državnik koji ne pokušava nametati svoje stavove drugima, ali je spreman čuti argumentaciju. I to je ono što je najvažnije”, rekao je Dodik.

Referenduma će biti

Predsjednik Srpske je objasnio kako tema najavljenog referenduma o pravosuđu u BiH nije pravo na samoopredjeljenje, iako je to elementarno pravo svakog naroda.

“Nisam separatist, samo pokušavam da se poštuje Dayton i neće biti potrebe za referendumom o statusu ako se bude poštovao referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH. To bi značilo da se uvažava Republika Srpska, Srbi i da možemo rješavati stvari”, rekao je Dodik za “Danas”.

Na pitanje očekuje li da bi Srbija podržala nezavisnost Republike Srpske, Dodik je odgovorio: “To ih nisam pitao, ali ako dođe do toga, tražit ću podršku”.

Predsjednik Srpske rekao je kako još nije utvrđen točan datum održavanja referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH i da se čeka odluka Ustavnog suda o tome je li povrijeđen vitalni interes Bošnjaka u Srpskoj zato što nisu zastupljeni u referendumskoj komisiji u kojoj, inače, nisu ni htjeli sudjelovati.

“Vjerujemo da će Ustavni sud odluku donijeti najkasnije za dva mjeseca i da će reći da nema nikakvog ugrožavanja, već da je riječ o demokratskom procesu. Jasno je da Bošnjaci pokušavaju iskoristiti svaku proceduralnu mogućnost da zaustave održavanje referenduma, ali on će biti održan”, poručio je Dodik.

On ističe kako referendum nije avantura, ni podrška politici, već pravu, podsjećajući kako je za dan održavanja referenduma utvrđena prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu.

Komentirajući to što Bošnjaci imaju primjedbe i na referendumsko pitanje za koje tvrde da je previše sugestivno, Dodik kaže kako još nije vidio referendum koji nema jasno postavljeno referendumsko pitanje.

“Referendumsko pitanje će glasiti – ‘Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske’. Naravno da očekujemo veliko ‘ne’, ali bit će vjerovatno i onih koji će odgovoriti ‘da'”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio kako pravosuđe nije u kompetenciji zajedničkih institucija BiH i kako to ne piše u Ustavu i dodao da je pravosuđe nametnuo visoki predstavnik u BiH služeći se političkom silom, prenijele su Nezavisne.

Prema njegovim riječima, u Ustavu piše da prednost nad svim zakonima u BiH ima europska konvencija o ljudskim pravima.

“Ta konvencija ima prioritet po Ustavu BiH nad onim što se zovu zakoni, a drugo pitanje je da su i zakoni nametani”, precizirao je Dodik.

Izetbegovićeva politika

Što se tiče prijetnji visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da će, u slučaju da Srpska ne odustane od referenduma, pribjeći bonskim ovlaštenjima, Dodik kaže da se Inzko probudio iz dugogodišnjeg sna i sada brani djelovanje svojih prethodnika Paddy Ashdowna i Wolfganga Petricha, te kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti uz pomoć Europe i Amerike.

Dodik je poručio da ga izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ne plaše i da ga ne mogu zaustaviti.

“Mogu me zaustaviti samo ako sjednemo da se dogovorimo. Možemo se dogovoriti da se poštuje Ustav, ali i da postoji sud i Tužiteljstvo BiH sa reduciranim pravima, a ne da se sudi samo jednom konstitutivnom narodu – srpskom”, rekao je Dodik komentirajući Izetbegovićevu izjavu da je referendum njegova “labudova pjesma u nastojanju da se ostvare neki ratni ciljevi”.

Dodik kaže kako u njegovoj obitelji nije bilo ratnih lidera, a da je Izetbegovićevog oca smrt spriječila od suđenja za ratne zločine u Hagu, kao i da nije tajna da Bakir Izetbegović provodi politiku svog pokojnog oca Alije.

“Nije ovdje riječ o ratu, već o političkom pravu Republike Srpske na referendum. Mi se ne naoružavamo, nemamo ni vojsku, ni paravojne jedinice, dok u Federaciji ima svega, i ekstremista”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je referendum “politička igra” predstavljaju Ivanićevu političku igru i da on savršeno dobro zna o čemu je ovdje riječ.

“On /Ivanić/ nije izbor srpskog glasačkog tijela, a tamo se piše da je srpski član Predsjedništva, jer su za njega glasovali Bošnjaci u Republici Srpskoj i dijaspori. Ivanić je i sam bio u procesu pred tim sudom. Ja sam i tada osporavao to Tužiteljstvo”, rekao je Dodik.

Dodik smatra kako će Sud BiH izreći oslobađajuću presudu ratnom zapovjedniku muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću, ističući da je on i sada “slobodniji od bilo koga”.

“Mnogi svjedoci su pomrli čekajući da on dođe pred sud, a na preostale svjedoke se vrše stalni pritisci”, rekao je Dodik.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare