VELIKA NAPETOST: NATO započeo najveće protupodmorničke vježbe u Sjevernom moru u povijesti!

NATO je u ponedjeljak u Sjevernome moru započeo najveće protupodmorničke vježbe u povijesti, u koje je prvi put pozvana i Švedska, izvješćuje Reuters i podsjeća na sve veće napetosti između Rusije i njezinih sjevernih susjeda.

Više od desetak brodova iz 11 članica NATO-a sudjeluje u manevrima “Dynamic Mongoose” na kojima će se simulirati otkrivanje i napadi na podmornice u jednom od najnegostoljubivijih mora, s krševitim i plitkim podmorskim kanjonima, brzim strujama i neoobično velikim svučnim zagađanjem od bujica koje se u more slijevaju s norveških fjordova.Napetosti su velike od kada je Rusija prošle godine anektirala dio Ukrajine, a tri baltičke države se pribojavaju da bi mogle biti slijedeće na redu s obzirom da i u tim zemljama žive brojčano velike ruske manjine.

Finska je prošli tjedan u blizini svoje obale zapazila neidentificiranu podmornicu, dok je NATO članica Latvija, bivša sovjetska država, prošli tjedan izvijestila o ruskoj podmornici u blizini svojih voda.

“Rusija ima pravo biti na moru, kao i mi. Ali incidenti kojima smo svjedočili nisu u skladu s međunarodnim odredbama (…) i to je uzrok naše zabrinutosti”, kazao je kontraadmiral Brad Williamson.

“Zabrinutost nije odgovor na to (…) ali su manevri time relevantniji”, dodao je.

U manevrima sudjeluju četiri podmornice, uključujući i jednu švedsku, kojima je zadatak neopaženo prići i napasti brodove, simulirajući napad na površinska plovila.