FRANK-WALTER STEINMEIER: Rusija i Turska pokušavaju pojačati utjecaj na Balkan

Upozorenja, posebno na račun BiH, izrekao je šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier. EU, a posebno Njemačka, planiraju pojačati diplomatske napore u regiji Zapadnog Balkana.

U sjedištu EU raste zabrinutost da je ugrožen napredak pojedinih balkanskih država ka članstvu u ovoj organizaciji.

Upozorenja, posebno na račun BiH, izrekao je šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier. EU, a posebno Njemačka, planiraju pojačati diplomatske napore u regiji Zapadnog Balkana, prenosi dw.de.

Njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinemeier je tako prilikom nedavnog boravka u Sloveniji upozorio kako prijeti opasnost da pojedine države “skrenu s puta približavanja EU”. Prema navodima neimenovanih diplomata u Briselu pri tome se najviše misli na Bosnu i Hercegovinu, ali i na Makedoniju odnosno Srbiju.

Ističe se kako se od ovih država očekuje da prije pristupa EU obave potrebne reforme. Osim toga je primjetno kako na pojedine države Zapadnog Balkana sve veći utjecaj pokušavaju ostvariti Turska i Rusija.

Osvrćući se na Bosnu i Hercegovinu, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je izjavio kako je potrebno da vlada u Sarajevu ne samo najavljuje reforme, nego i da ih provodi.

BiH sa svojim političkim vrhom podijeljenim po nacionalnim linijama predstavlja jednu od problematičnih zemalja regiona. Ipak, u Briselu se primjećuje kako i prilike u Makedoniji postaju sve nestabilnije.

 

more recommended stories