Papin dolazak košta dva milijuna KM, sumnjivci već pod nadzorom

Okvirni financijski plan i plan aktivnosti svakodnevno se dorađuju i u ovome trenutku nezahvalno je govoriti o brojkama, kaže Krešić.

Sarajevo se užurbano priprema za doček pape Franje 6. lipnja. Stotine radnika pretvorit će stadion Koševo u crkvu na otvorenom, a nekoliko tisuća policajaca te nepoznat broj pripadnika FBI-ja, CIA-e i drugih tajnih službi, kako saznaje Avaz, priprema se za osiguravanje Papinog jednodnevnog boravka u gradu.

Iako se detalji onoga što je do sada urađeno i što će tek biti drže u tajnosti, Tonka Krešić, tajnica Organizacijskog odbora za doček pape Franje, za Avaz je potvrdila kako je većina pripremnih aktivnosti već finalizirana. Krešić kaže kako je u ovom trenutku još rano dati procjene o troškovima posjete. No, prve procjene, saznajemo, govore da će troškovi iznositi oko dva milijuna KM, što je iznos procijenjen na osnovu iskustva drugih zemalja koje su u posljednje vrijeme ugostile Papu.

-Za našu domovinu BiH zaista je neizmjerna čast što imamo priliku ugostiti Papu, kao poglavara Katoličke crkve, ali i kao vrhovnog državnika Vatikana. S obzirom na to da postoje mnoge priče o jednostavnosti i pristupačnosti, skromnosti i ljudskoj toplini Svetoga Oca koje su zadivile svijet, što vjernike, koji ga prvenstveno doživljavaju kao poglavara Katoličke crkve, ali i sve ostale ljude koji ga promatraju kao jednog velikog svjetskog državnika, najodgovorniju ulogu u svemu ovome imaju državni i crkveni Organizacijski odbor. Okvirni financijski plan i plan aktivnosti svakodnevno se dorađuju i u ovome trenutku nezahvalno je govoriti o brojkama, kaže Krešić.

Ona je uvjerena kako će korist od Papine posjete BiH biti veća od troškova.

-Poruke koje Sveti Otac donosi uvijek su poruke mira i ljubavi. Službeno geslo posjete i jeste “Mir vama”. To je poruka koju svi mi u BiH trebamo širiti i zagovarati, rekla je Krešić.

Ona je istakla da pohod Pape drugim državama predstavlja kombinaciju službenog i pastoralnog karaktera. Napominje da se službeni dio odnosi na doček i ispraćaj na aerodromu, doček uz vojne počasti i susret s članovima Predsjedništva BiH, a ostale su aktivnosti pastoralnog karaktera.

Iako Krešić nije mogla precizirati koliko će policajaca osiguravati dolazak Pape, od izvora iz Katoličke crkve potvrđeno je da će na tisuće policajaca biti raspoređene na sedam lokacija na kojima će papa Franjo boraviti.

U Sarajevo, ali i mnoga druga mjesta u BiH, već su stigli posebni agenti iz Italije, Velike Britanije, Francuske, koji se redovno uključuju u organiziranje Papinih putovanja po svijetu, a izvor Avaza tvrdi i da se osobe koje su na bilo koji način sumnjive već stavljaju pod posebni nadzor.

more recommended stories