Subota, 15 lipnja, 2024

Velika Britanija spremna izručiri Abu Hamzu SAD-u

Must Read

Velika Britanija je priopćila da će izručiti radikalnog islamskog imama Abu Hamzu al-Masrija Sjedinjenim Državama što je moguće skorije, nakon što je jednookom imamu u petak propao i posljednji pokušaj da izbjegne deportaciju.

Washington optužuje 54-godišnjeg imama, rođenog u Egiptu, za podršku Al-Qaidi, pomaganje u otmicama u Jemenu i planiranje otvaranja kampa za obuku militanata u SAD-u. Abu Hamza, koji ima metalnu kuku na jednoj ruci, također je postao ozloglašen nakon što je hvalio napade na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001. godine.

Sudije Višeg suda u Londonu odbacile su njegov zahtjev za odgodom postupka izručenja kojim bi mu omogućile da se podvrgne novim liječničkim testovima kojim bi njegovi odvjetnici dokazali da je nespreman za izručenje.

“Proces izručenja mogao bi se pokrenuti istog trena”, izjavio je sudija John Thomas. Četvorici ostalih optuženika također su odbijene žalbe na izručenje SAD-u. Britansko ministarstvo unutarnjih poslova navodi u priopćenju objavljenom nakon presude: “Pozdravljamo odluku suda i radimo na izručenju tog čovjeka što je moguće skorije”.

Grupa od stotinjak osoba prosvjedovala je pred zgradom suda, uzvikujći “Oslobodite Abu Hamzu” i noseći transpaerente na kojima je pisalo “Stop izručenjima” i “Demokracija = hipokrizija”. Abu Hamza, koji bi mogao biti poslan u najstrožije čuvani “Supermax” zatvor nakon što je osuđen na više od 100 godina robije, tvrdi da će se suočiti s nehumanim tretanom u Sjedinjenim Državama.

On je svojevremeno bio imam u džamiji u sjevernom Londonu, ali je kasnije bio osuđen u Britaniji zbog poticanja na ubojstva i rasnu mržnju.

Današnjom sudskom odlukom okončana je dugotrajna pravna bitka tijekom koje je on prošlog tjedna uložio novu žalbu Višem sudu u Londonu nakon što mu je Europski sud za ljudska prava odbio raniju žalbu protiv izručenja Sjedinjenim Državama. Abu Hamza je odslužio sedam godina zatvorske kazne u Britaniji i bori se protiv izručenja SAD-u od 2004. godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -