Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

ČOVIĆ: Prijedlog biskupa Perića može biti rješenje

Must Read

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Bosni i Hercegovini i ppredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da je “siguran da se hrvatsko pitanje u BiH mora riješiti”.

Čović je to kazao u povodu informacija da su Sjedinjene Američke Države (SAD) pokrenule ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH, čiji bi finiš mogao biti već u prvoj polovici naredne godine.

Ustavna rekonstrukcija Federacije BiH, prema mišljenju Čovića, svakako je prilika za rješenje hrvatskog pitanja.

“Implementacijom presude “Sejdić-Finci” dobijamo priliku da neka otvorena pitanja riješimo na državnoj razini. Sada dobijamo priliku da ih riješimo i na razini Federacije BiH. Uvjet za to je da i ostale kolege slično razmišljaju. U svakom slučaju u BiH se mora nešto krupno desiti. U suprotnom ova kriza neće nikad prestati. Može nas samo dublje voditi u ekonomsko i političko blato”, tvrdi Čović.

On je potvrdio da je imao priliku razgovarati sa predstavnicima SAD-a na temu rekonstrukcije FBiH.

“Mi tek trebamo otpočeti razgovore na ovu temu. Istina je da sam razgovarao s veleposlanikom SAD u BiH, kao i više drugih ljudi iz američke administracije. Testirali su da li bi ustavna rekonstrukcija FBiH mogla biti put jednog privremenog stabiliziranja u BiH. A sve je išlo s tezom kako riješiti pitanje Hrvata u BiH ili konfederaciju BiH, a kako bi se stvorio jedan ambijent za normalan osjećaj hrvatskog naroda. Ja sam to doživio kao pozitivan čin. Ali, mi smo otvoreno kazali da oko toga trebamo temeljito razgovarati. Mi nismo za bilo kakve eksperimente koji ne bi riješili otvorena pitanja. S američke strane nam je vrlo jasno kazano da je sve to na nama i da oni samo žele stvoriti jednu klimu za razgovor. Sve je, dakle, do građana BiH koji se moraju dogovoriti”, kazao je Čović za AA.

Čović, nadalje, tvrdi da rješenje u okviru ustavne rekonstrukcije FBiH može biti i prijedlog mostarskog biskupa Ratka Perića upućen hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću gdje se predlaže hrvatski entitet, skup kantona ili općina s hrvatskom većinom.

“Naravno, sva rješenja koja osiguravaju ravnopravnost Hrvata u institucionalnom smislu mogu biti prihvatljiva. Pročitao sam poromemoriju biskupa Perića. Ona daje široku lepezu odgovora na takav jedan izazov. U svakom slučaju taj izazov treba riješiti. Bez obzira kako ćemo to riješiti, moramo shvatiti da BiH može funkcionirati samo kao zajednica tri konstitutivna, suverena naroda na širem prostoru BiH. I u tom duh moramo tražiti kompromise i rješenja”, istakao je Čović.

-Nova parlamentarna većina-

Govoreći o krizi na državnoj razini vlasti, najavljuje nove bilateralne sastanke neposredno poslije lokanih izbora 7. oktobra, gdje bi se trebala definirati nova parlamentarna većina. Moguće je, veli, okupljanje šireg sastanka lidera stranaka na kojem će se “pokušati prepoznati nova parlamentarna većina u BiH”. Prema njemu, mnogo će zavisiti i od rezultata općinskih izbora.

“Ja sam optimista. Dobro je da se ne licitira ko je većina. Ali, s hrvatske strane to će biti one stranke koje podržavaju naš nastup o jednakopravnosti naroda, europskoj BiH, da eliminiramo mogućnost da Hrvatima sutra neko opet bira članove Predsjedništva BiH, da nam postavlja ljude u izvršnu vlast. U tom smislu će ići razgovori, a već su neki dogovoreni”, rekao je Čović.

Ne isključuje mogućnost određenih obrata poslije lokalnih izbora, pa i povlačenje zahtjeva Milorada Dodika za smjenu čelnika Socijaldemokratske partije Zlatka Lagumdžije. U svakom slučaju apelira da “svi moramo pronaći racionalnost i dogovoriti se kako da krizu koju smo vještački stvorili pretvorimo u nešto što treba veliki iskorak za BiH”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -