Veleposlanstva SAD-a pod opsadom

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je, nakon napada na američko veleposlanstvo u Libiji, pojačalo mjere sigurnosti oko svojih veleposlanstava u muslimanskim zemljama u kojima se održavaju žestoki prosvjedi protiv Zapada zbog prikazivanja američkog filma ‘Muslimanska nevinost’.

Snage sigurnosti u Jemenu blokirale su ulice oko američkog veleposlanstva u Sani, pripremajući se za nastavak prosvjeda protiv filma kojeg smatraju uvredljivim. Nastavit ćemo s prosvjedima sve dok SAD ne zabrani taj film, poručio je jedan od prosvjednika.

Egipatski prosvjednici bacali su kamenje na policiju u Kairu koja im je zapriječila put prema veleposlanstvu SAD-a. Policija je ispalila suzavac i bacala kamenje natrag na prosvjednike. U Afganistanu je većina zapadnih veleposlanstava pojačala mjere sigurnosti za zaštitu svog osoblja te je stranim državljanima ozbiljno preporučeno da ne izlaze van.

Oko 350 muslimana okupilo se u znak prosvjeda protiv spomenutog filma ispred američkog veleposlanstva u Džakarti. Taj film vrijeđa našeg proroka i mi to osuđujemo. To je objava rata, kazao je glasnogovornik islamističkog pokreta Hizbut Tahrir.

U Jordanu su salafisti najavili prosvjede pred američkom ambasadom, ali su jordanska Muslimanska braća pozvali na mirni prosvjed. Zbog regionalnih napetosti, Izrael je tijekom molitvi pojačao mjere sigurnosti u Starom gradu i Istočnom Jeruzalemu.

Nakon primljenih prijetnji islamskih ekstremista, libijske su vlasti bez najave obustavile sav zračni promet iznad Bengazija. Saudijska Arabija je osudila film skupine neodgovornih ljudi, ali i nasilne reakcije i napade na američke ciljeve.
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je pakostan filmski uradak, ocijenivši da su autori filma namjerno željeli izazvati prolijevanje krvi.

Obamina potjera za ubojicom

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je svojoj administraciji naložio poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se zaštitili Amerikanci u inozemstvu. Dodao je da su on i njegovi pomoćnici bili u kontaktu s drugim vladama kako bi im dali do znanja da snose odgovornost za zaštitu američkih državljana.

No Obama nije ostao samo na verbalnoj osudi. U potjeru za ubojicama poslao je bespilotne letjelice, 50 specijalaca i ratne brodove. State Department je priopćio da se dva bivša pripadnika američkih elitnih mornaričkih snaga Navy Seals nalaze među ubijenima.(Dnevnik.ba/HRT)