Published On: Čet, stu 26th, 2020

Veleposlanici SAD, Francuske, V. Britanije i Njemačke podržali Inzka i osudili Dodikov istup 

SAD, Francuska i Velika Britanija su pred Vijećem sigurosti UN-a podržale Valentina Inzka i osudile govor Milorada Dodika i veličanje ratnih zločinaca u BiH.

Richard Mills, veleposlanik SAD u UN-u se osvrnuo na 30-minutni govor koji je održao Milorad Dodik, te je poručio da je institucija OHR-a važna za BiH.

“Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je potreban toj državi u smislu održavanja mira i donošenja važnih odluka. Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi se trebala preispitati ta odluka koju Dodik spominje da je pet naspram dva glasova da Inzko ide iz BiH”, dodao je Mills, prenosi Klix.

Predstavnica Francuske je bila istog mišljenja. Osim podrške BiH, kazala je da također “podržava Inzka i osuđuje glorificiranje ratnih zločina”.

Iza nje je govorila i veleposlanica Velike Britanije Sonia Farrey koja je naglasila da se institucija visokog predstavnika u BiH mora održati, te mu je pružila bezrezervnu podršku.

“Osuđujem verbalni napad Milorada Dodika i ruski veleposlanik je zaista trebao pozvati članove Predsjedništva BiH, umjesto političkih lidera i upravo je posljedica toga govor Dodika kojem smo svi svjedočili. Također, ni u kojem slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca”, kazala je Farrey.

Mills, američki veleposlanik se osvrnuo i na Dejtonski sporazum u BiH navodeći da je Amerika imala veliku ulogu u njegovom potpisivanju i da je od tada podržavala BiH u diplomatskom i financijskom smislu te da će nastaviti u tom smjeru.

Zamjenik stalnog predstavnika Njemačke u Ujedinjenim nacijama Günter Sautter, u svom obraćanju u UN-u dao je podršku Visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te osudio, kako je rekao “personalne napade” predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

– Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Vijeće sigurnosti treba razgovarati – kazao je predstavnik Njemačke.

Spomenuo je i sudstvo u našoj zemlji.

– Što se tiče Valentina Inzka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmetnima društva, nastavljamo podršku vama i vašem uredu. Pozdravljamo rad Ustavnog suda i međunarodne sudce. Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Daytonom. Verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv Suda ne smije biti toleriran – kazao je./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>