Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

VEHABIJA KOJI PRIČA SA SUDOM: Adnan Haračić priznao krivicu za teroristički napad u Bugojnu

Must Read

U terorističkom napadu vehabija na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povređeno, od kojih teško policajac Edina Hindić.

U skladu sa sporazumom, tužilac je saglasan da Sud BiH, na osnovu sporazuma, optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od dvanaest do petnaest godina, kao i da mu se u utvrđenu i izrečenu kaznu zatvora, u visini koju odredi sud, a u okviru predloženog raspona, uračuna vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 1. decembra 2010. godine.

20110209081324U priopćenju iz Tužiteljstva  navodi se da je predložena kazna u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela koje je opisano u optužnici u predmetu protiv “Harisa Čauševića i drugi“.

Optuženi se sporazumnim priznanjem obavezao na svjedočenje u ovom i drugim predmetima koji se vode u pravosudnim institucijama BiH. Potpisivanjem ovog sporazuma o priznanju krivice, optuženi pristaje da će svoju obavezu svjedočenja na Sudu BiH u ovom predmetu ispuniti odmah po potpisivanju ovog sporazuma, a po pozivu Suda BiH.

Ovim sporazumom optuženi Haračić zvani „Maca“, ranije osuđivan, potvrđuje da je upoznat sa krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret te dokazima koji potvrđuju navode optužnice.

On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma, optuženi se odriče prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu ovog sporazuma, izrekne Sud BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -