Published On: Wed, Jul 3rd, 2013

Većina samo razgleda, ni pazara ni kupnje

Dani trgovine ili popularni visočki vašar je tradicionalna manifestacija koja se već dugi niz godina održava u ovom trgovačkom gradiću. Iako se po tradiciji vašar održava krajem srpnja, ovogodišnji je na rasporedu od prvog do sedmog srpnja.

 

 Nema posla  

 

Prema onome što se može vidjeti prilikom obilaska štandova u glavnim visočkim ulicama, ovogodišnji vašar je i po ponudi, ali i po potražnji, mnogo slabiji u odnosu na prethodne godine.

 

– Već četrnaestu godinu bavim se prodajom na vašaru, ali sudeći prema prvim danima, mogu reći da je ovo do sada najslabiji. Ponuda je mnogo slabija nego ranije, ai platežna moć kupaca, tako da mušterije priđu stolovima, razgledaju, ali malo ih se odluči za kupnju, iako su cijene pristupačne – rekao nam je Jusuf Adilović, koji se već godinama bavi prodajom na visočkom vašaru.

 

Iako su godinama najzadovoljniji bili ugostitelji, prva dva dana ni njima nisu donijela mnogo posla, dok je i kupaca manje nego ranijih godina.

 

– Sjećam se i prijeratnih, ali i poslijeratnih vašara, kada su tisuće ljudi prolazile ovim ulicama i kada su svi zadovoljno trljali rukama. Međutim, svake godine je sve slabije. Moji mi ništa nije zapelo za oko niti sam nešto kupio – govori Visočanin Elvir Redžić.

 

 Duga tradicija 

 

Tradicija visočkog vašara duga je desecima godina i smatrao se jednim od najboljih i najposjećenijih u regiji.Tradicionalno vašar se završavao na Aliđun, 2. kolovoza, kada su u dolazile tisuće ljudi, au sedam dana vašara Visoko je bilo trgovačko središte regije.

 

 Zarada za džeparac

 

Dani trgovine uvijek su bili prilika za učenike i studente da za sedam dana zarade pristojne dnevnice.

 

– Već nekoliko godina radim za vrijeme vašara, a dnevnice koje zaradim uvijek su od koristi kako za odlazak na more s društvom tako i za neke školske obveze – kaže Nedžla Greda, studentica koju smo zatekli u radnoj atmosferi na jednom od štandova.