Published On: Uto, stu 6th, 2018

‘Važno je da Srbija ne bude ponižena. Ne može albanska strana dobiti sve, a srpska ništa’

Ohrabrujući obje strane da nastave pregovore, Kurtz je istaknuo kako je pred Beogradom i Prištinom “jedinstvena prilika da prošlost ostane prošlost” i da se zajedno krene u uspješniju budućnost.

Austrijski kancelar Sebastian Kurtz poručio je u ponedjeljak u razgovoru s najvišim državnim dužnosnicima Srbije da je pristupanje Europskoj uniji za tu zemlju moguće samo ukoliko Beograd Priština postignu dogovor i usuglase rješenje o Kosovu, pozvavši građane Srbije da podrže sve političare koji žele krenuti tim putem.

Kurtz je u ponedjeljak u odvojenim razgovorima s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić pohvalio poduzete gospodarske reforme u toj zemlji te naglasio kako Zapadni Balkan zaslužuje biti dio EU-a.

Molim stanovništvo Srbije da podrži sve političare koji žele krenuti tim putem, rekao je austrijski kacelar, te naglasio kako Austrija ima jasno stajalište – ukoliko u regiji dođe do sporazuma koji će dugoročno osigurati mir, Beč neće stajati na putu tom dogovoru, već će mu biti potpora.

Uz to ću reći da, kako se meni čini, većinsko stajalište u EU-u tom procesu ne može biti smetnja, već aktivna podrška, rekao je austrijski kancelar, naglasivši kako su svi svjesni da je put do rješenja i zajedničkog sporazuma dug, ali je “presudno da dijalog bude nastavljen”.


Ohrabrujući obje strane da nastave pregovore, Kurtz je istaknuo kako je pred Beogradom i Prištinom “jedinstvena prilika da prošlost ostane prošlost” i da se zajedno krene u uspješniju budućnost.

Kurtz je, na pitanje o odluci Austrije da napusti sporazum o migracijama, ukazao na podatak da je tijekom 2015. godine više od milijun ljudi došlo u Austriju, te da ih je oko 900 tisuća tražilo azil, dok je istodobno u SAD-u azil zatražio samo 70 tisućastranaca.

Beograd: Vučić i Kurz održali konferenciju za medije nakon sastanka | Autor : Srdjan Ilic/PIXSELLFoto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbijanski šef države Aleksandar Vučić naglasio je kako “postoji potreba za kompromisnim rješenjem” Beograda i Prištine, ali je upozorio da se “više od 60 posto ljudi u Srbiji protivi dogovoru s Albancima”.

Spremni smo tražiti budućnost, boriti se za budućnost, ali važno je da Srbija ne bude ponižena. Ne može albanska strana dobiti sve, a srpska ništa. Tko je spreman na takav stav, uvijek će imati partnera za razgovor ovdje u Beogradu, poručio je Vučić.

Na pitanje o promjeni granica kao mogućem rješenju kosovskog pitanja, Vučić je rekao: “Vi govorite o promjeni granica, a moje pitanje je: o kojim granicama govorite – onima koje priznaje Austrija ili Srbija, Rusija ili SAD, Njemačka ili Kina, Italija ili Španjolska? Složit ćete se da te zemlje nisu male i beznačajne“.

On je sugerirao kako bi “bilo važno da kompromis bude utvrđen suglasno zajedničkoj volji Srba i Albanaca”. “Da li smo blizu nekakvoga rješenja? Nismo, miljama smo daleko, ali to je rješenje odnosa Srba i Albanaca”, ponovio je Vučić.

Austrijski kancelar sastao se u ponedjeljak navečer i s premijerkom Srbije Anom Brnabić, a njihova je zajednička ocjena da su dvije zemlje “važni gospodarski partneri”, te da je važno iskoristiti mogućnosti za proširenje gospodarske suradnje.

Zahvalivši se Austriji na potpori u procesu eurointegracija i otvaranju novih poglavlja, Brnabić je kazala kako je uvjerena da će Beč i dalje podupirati Beograd na putu prema EU-u.

Austrijski kancelar “pohvalio je rezultate ekonomskih reformi u Srbiji i uspjeh u postizanju visoke stope rasta, ekonomske stabilnosti i oporavku gospodarstva”, priopćila je u ponedjeljak navečer vlada Srbije.

Srbija se nada da će do konca austrijskog predsjedanja EU-om otvoriti još tri pregovaračka poglavlja s Unijom na međuvladinoj konferenciji u prosincu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare