Published On: Uto, stu 6th, 2018

Evo što psihologinja kaže o riječima Martine Tomčić

Podsjetimo, članica žirija Martina Tomčić je mladom komičaru i mađioničaru Filipu Ratkoviću rekla da je “dno dna”, a Maja Šuput se nadovezala rečenicom – Da ne ubijem atmosferu do kraja, samo ću reći da je ovo bilo možda najlošije ikada u Supertalentu.

Facebook stranica emisije prepuna je negativnih komentara:

– Njima grupno treba nekoliko terapija i satova da nauče što je to takt i ljudskost. On je natjecatelj, ti sudac, a oboje samo ljudi. Zašto ga ismijavati kad znaš da bi se i sam osjećao kao smeće da te netko pred stotinama tisuća ljudi popljuje

Ljubica Uvodić-Vranić, profesorica psihologije, naglašava kako ocjena ne govori samo o onom kojeg ocjenujete već i o onom koji ocjenjuje i nastavlja:

-Naravno da možemo dati negativnu ocjenu, ali treba znati da je negativna ocjena koja je rečena u javnosti puno teža i osoba se može puno teže osjećati nego da smo mu to rekli u četri oka. Treba dobro izraziti svoj negativni sud tako da argumentiramo, a ne vrijeđamo jer osoba iz argumenata može i naučiti. Onaj koji vrijeđa argumentum ad hominem tj. vrijeđa osobu, a ne ono što je osoba napravila ne prezentira se kaomeritorni sudac. U procjenjivanju drugih oni koji slušaju te procjene mogu naučiti i donijeti odluku da se i sami upuste u rizik. Možda će neka stroga ocjena pokolebati inače talentiranu osobu kao što će blaga ocjena poslati poruku da se ne trebamo previše truditi.

Na pitanje kakva se poruka šalje većinom mladim gledateljima vrijeđanjem kandidata Uvodić-Vranić kratko zaključuje:

-Pitanje koje sebi postavljamo je mora li svaka zabavna emisija ujedno biti i pedagoška obzirom na dob promatrača., aludirajući da televizija ipak nije tu da biodgajala djecu. Inače, Tomčić je u prošlotjednom intervjuu jednom magazinu na pitanje požali li nekad što je prema kandidatima potpuno iskrena odgovorila: – Ne, ni najmanje. Bez obzira na to o kojoj se vrsti showa radi, svaki kandidat dolazi s idejom da je iznimno dobar pa svaka konstruktivna kritika, iskreni i dobronamjerni savjet može tu kvalitetu samo podignuti. Dakle, po to dolaze i to dobivaju. Koliko je “konstruktivan” komentar “dno dna” najbolje zaključite sami.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare