Subota, 25 svibnja, 2024

VARAM VAS SRCEM: Za ministrove postere ima, za poticaje nema!

Must Read

SARAJEVO – Savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Stipe Šakić izjavio je za Agenciju Fena da je dosadašnja dinamika isplate novčanih podrški poljoprivrednicima za 2012. godinu kasnila “zbog nedostatka novca u trezoru”.

Ako se trezor bude brže punio, vjerojatno će se i isplaćivati ovaj dio koji se odnosi na poljoprivredu općenito, s tim da su prioritet isplate proizvodnje, što je jedan od zaključaka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva radi dinamikom kako je regulirano Programom novčanih podrški i pravilnicima koji su definirali pojedine mjere. Većina rokova koji su propisani navedenim aktima je ispoštovana u cijelosti, kazao je Šakić za Fenu.

Istaknuo je kako Ministarstvo traži da podrška za poljoprivredu za 2013. bude 180 KM da bi bio nastavljen ciklus ulaganja u poljoprivredu i da bi se pratile zemlje u okruženju.

-Imajući u vidu koliko zemlje u okruženju izdvajaju za poljoprivredu i koliko su izdvajale u prethodnom razdoblju, mi u tom pogledu stalno kasnimo za njima. Pošto je na sceni teška ekonomska situacija, znamo da nema dovoljno sredstava u federalnom proračunu, realna opcija za 2013. je da podrška iznosi 120 milijuna KM da bismo donekle mogli nastaviti započete procese u poljoprivredi, rekao je Šakić Feni.

Upitan je li netko od poljoprivrednih proizvođača dobio od Ministrstva ikakvu odštetu (naknadu) kada je riječ o štetama nastalim u poljoprivredi uslijed vremenskih nepogoda, Šakić je rekao da će svi proizvođači koji su osigurali svoju proizvodnju i koji su ispunili ostale kriterije koji se traže u okviru te mjere biti predmetom podrške Ministarstva.

-Za ostale proizvođače koji nisu osigurali svoju proizvodnju nije nadležno naše ministarstvo, nego je to nadležnost civilne zaštite, dodao je Šakić.

Također je naglasio da su mjere koje uvodi Hrvatska oko zabrane uvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine mjere koje poduzimaju i sve zemlje koje su u Europskoj uniji, a i Hrvatska će iduće godine pristupiti EU-u.

-Bosna i Hercegovina može uvesti iste mjere za uvoz mlijeka iz drugih država pa i Hrvatske samo ako se uvedu standardi i uvjeti da mogu kontrolirati proizvode koji se uvoze iz drugih zemalja. Ovo se odnosi na mlijeko i na sve druge proizvode, kazao je Šakić.

Podsjećamo, Središnje izborno povjerenstvo BiH kaznilo je stranku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankovića Lijanovića jer je sredstva za kampanju ‘Kupujmo domaće’ iskoristio i u predizborne svrhe. Povjerenstvo kaže kako kako je ”utvrđeno da je ova stranka odgovorna što je u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje, prekršila pravila ponašanja shodno odredbama Izbornog zakona BiH”.

Na kampanju je utrošeno više od dva milijuna KM, a sve je na kraju koštalo više od tri milijuna.

No, Lijanović, koji nijepoleknuo ni nakon afere s dodjelom poticaja lažnim poljoprivrednicima, kaže kako je boljepotrošiti novac ovako.

-Smatrali smo da će svaka uložena marka dati daleko veći efekt nego da damo direktno novce poljoprivrednicima, rekao je Lijanović braneći kampanju u kojoj je glavni glumac.

PROČITAJTE:
Prevara s kampanjom ‘Kupujmo domaće’

bitno.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -