Published On: Ned, stu 11th, 2012

ZUKANIZACIJA: Kaznene prijave protiv 25 liječnika; izdavali lažne nalaze

Ministar u nelegalnoj  vladi koja je nastala prodajom HSP-a bošnjačkom nacionalnom projektu, Zukan Helez najavio je podnošenje krivičnih prijava protiv 25 liječnika koji su izdavali lažne nalaze pripadnicima boračke kategorije, na osnovu kojih su ostvarivali pravo na novčanu naknadu iz proračunskih sredstava.

Odluka o tome donesena je nakon što su Svjetska banka u BiH i Međunarodni monetarni fond (MMF) zatražili od Vlade Federacije BiH da intenzivira reviziju korisnika boračko-invalidske zaštite.

“Predstavnici Svjetske banke i MMF-a pitali su na nedavno održanom sastanku zašto ne podnesemo krivične prijave protiv onih koji su na bilo koji način omogućili da neko ostvari status ratnog vojnog invalida, a na to nema pravo. Ministarstvo će podnijeti krivične prijave i protiv nekoliko naših zaposlenika“, rekao je Helez za Dnevni avaz.

Na sastanku je potencirano i pitanje zašto Ministarstvo ne podnosi krivične prijave protiv korisnika koji su godinama, bez osnova, primali novčane naknade iz proračuna.

Naša dužnost je da počnemo ispočetka, a to znači da je onaj koji je izdao liječnički nalaz inicijator. No, u sudskom procesu će odgovarati i ti korisnici koji su ostvarili naknadu na osnovu tih nalaza”, kaže Helez.

On podsjeća i na nedavni slučaj zaposlenika Službe za financije općtine Novi Grad u Sarajevu Salema Zeće u vezi sa navodnom pronevjerom boračkih invalidnina u iznosu od 52.670 KM od kolovoza 2006. do lipnja 2012. godine.

Inspektorat je otkrio da Zećo nije sam u ovom slučaju. Podnesene su krivične prijave protiv četiri osobe, a mislim da će ih biti još“, rekao je Helez.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare