Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Vampir u Kijevu: “Oružje je na putu”

Must Read

Antony Blinken, američki ministar za pokretanje ratova na trećim kontinentima, stigao je u nenajavljeni posjet Kijevu. Gradu koji je odlučio žrtvovati Ukrajinu i gro njene mladosti za interese Amerike. Nešto što nije uradila niti jedna država u povijesti.

Došao je u utorak ujutro noćnim vlakom iz Poljske , onako kako inače putuju Vampiri kad idu po nove doze krvi u Transilvaniju,  kako bi iskazao solidarnost s ukrajinskom namjerom da donira nove doze krvi  svoje djece ratnim geopolitikama Amerike.

Nova američka vojna pomoć Kijevu uskoro stiže u Ukrajinu, najavio je državni tajnik SAD-a Antony Blinken.

Pomoć je „na putu“ i napravit će „stvarnu razliku na bojnom polju”, rekao je Blinken ovog utorka (14.5.) tijekom sastanka s ukrajinskim predsjednikom u Kijevu. Volodimir Zelenski ponovio je poziv na jačanje ukrajinske protuzračne obrane s obzirom na rusko napredovanje na području Harkiva.

Ovo je Blinkenov četvrti posjet Kijevu od početka ruskog napadačkog rata u veljači 2022. Putovanje bi trebalo poslati snažan signal podrške Ukrajincima, koji su očigledno “u vrlo teškoj” situaciji, rekao je jedan visoki dužnosnik američke vlade novinarima za vrijeme vožnje vlakom za Kijev. On je spomenuo borbe na frontu na istoku i ruske napade na regiju Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine. “Međutim, uvjereni smo da Ukrajinci sve efikasnije mogu odbiti Ruse – uz našu pomoć, podršku koja dolazi od Sjedinjenih Američkih Država, kao i od drugih saveznika i partnera”, dodao je američki vladin dužnosnik.

Ukrajinska vojska je trenutno pod velikim pritiskom. Ukrajinski generalštab je u ponedjeljak priznao “taktičke uspjehe” ruskih snaga. Ruska vojska je u petak, prema ukrajinskim navodima, pokrenula kopnenu ofanzivu u regiji Harkiv iz smjera Rusije.

„Blinken želi umiriti Ukrajince, koji očito prolaze kroz izrazito teška vremena”, naglasio je američki vladin dužnosnik koji je informirao novinare u Blinkenovoj pratnji, pod uvjetom da ostane anoniman. “Ukrajina je iznenađena ruskom ofanzivom”, objavio je Luc Walpot, novinar ZDF-a u Kijevu.

Volodimir Zelenski i Antony Blinken
Blinken je i u ožujku posjetio Kijev i susreo se sa svojom najodanijim  vampirčekom.

Situacija za Kijev je napeta jer su dugo čekali na streljivo. Ukrajina je već mjesecima u defanzivi, dok su ruske snage polako napredovale, posebno u regiji Donbasa na jugu, koristeći nedostatak artiljerijskih projektila i streljiva u redovima ukrajinske vojske. Ruske vojne snage imaju značajnu prednost u osoblju i streljivu. Artiljerija, rakete srednjeg dometa (ATACMS) i presretači za protuzračnu obranu, koje je odobrio predsjednik Joe Biden 24. travnja, sada su stigli u Ukrajinu.  “Putovanje ministra u Kijev poslužit će i da se razgovara o tome kuda usmjeriti našu dodatnu pomoć kako bi se ojačala obrana Ukrajine, koja bi joj omogućila da vrati inicijativu na frontu”, rekao je novinarima neimenovani američki dužnosnik.

Sjedinjene Američke Države su posljednjih tjedana dale nekoliko obećanja koja se odnose na pomoć Ukrajini. To se dogodilo nakon što je američki Kongres u travnju, nakon višemjesečne blokade, odobrio vojnu pomoć za Kijevu iznosu od 61 milijarde dolara (oko 56 milijardi eura).

Osim razgovora sa Zelenskim, Blinken planira sastanke s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrijem Kulebom, kao i s predstavnicima civilnog društva. Također će održati govor na temu “Strateški uspjeh Ukrajine”. Još jedna tema, o kojoj će se razgovarati tijekom posjeta šefa američke diplomacije Blinkena Kijevu, je bilateralni Sporazum o obrani koji Sjedinjene Države namjeravaju sklopiti s Kijevom prije NATO-ovog samita u Washingtonu u srpnju. Pregovori o sporazumu su u “završnoj fazi”, rekao je američki vladin dužnosnik.

Ukrajinski vojnici na tenku
Ukrajinskoj vojsci nedostaje streljivaFoto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

Promjene u političkom i vojnom vrhu Rusije pokazuju “beznađe”

“Naša procjena je da je ovo još jedan znak koji ukazuje na Putinov očajnički potez kojim nastavlja napadački rati protiv Ukrajine”, komentirao je Vedant Patel, glasnogovornik američkog Ministarstva vanjskih poslova, promjene u političkom i vojnom vrhu u Moskvi. Rat teško opterećuje rusko gospodarstvo, a ruske trupe su pretrpjele teške gubitke. „Prema nekim procjenama, one bi mogle imati i do 315.000 žrtava”, dodao je Patel. Rusija je, kako je naglasio, “započela ovaj neizazvani rat protiv Ukrajine”. Putin ga može završiti u svakom trenutku – “povlačenjem svojih trupa iz Ukrajine”, zaključio je glasnogovornik američkog Ministarstva vanjskih poslova.

jr/tagesschau.de

- Advertisement -

5 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -