VALLS: Pitanje nije hoće li biti još napada, nego kada

Francuski premijer Manuel Valls upozorio je danas da se Francuska suočava s mogućnošću novih terorističkih napada nakon napada na tvornicu plina nedaleko od Liona u kojem je jedna osoba poginula. Valls je rekao da bi napad koji se dogodio u petak mogao izazvati napetost u Francuskoj, domovini najveće muslimanske populacije u Europi, koja “će biti iskorištena”.

“Teško je za društvo da godinama živi pod prijetnjom napada. Pitanje nije…hoće li biti još jednog napada, već kada”, rekao je Valls za AFP na povratku iz Bogote.

Francuske vlasti ispituju 35-godišnjeg oca troje djece, Jasina Salhija, koji se sumnjiči da stoji iza napada na tvornicu američke tvrtke “Er podukts” u gradiću Saint-Quentin Falavije u blizini drugog po veličini francuskog grada Liona.

Sumnja se da je Salhi, svojim vozilom za dostavu, udario u skladište s kanisterima za plin, izazvavši inicijalnu eksploziju. Uhićen je nekoliko minuta kasnije dok je pokušavao otvori kanistere sa zapaljivim kemikalijama, navelo je tužiteljstvo.

Policija je kasnije pronašla glavu žrtve, 54-godišnjeg menadžera transportne tvrtke za koju je osumnjičeni radio, kako visi na vratima tvornice, okružena dvjema zastavama s natpisima koji se odnose na islam, naveo je Reuters.

Ovo je prvi put da je netko u Francuskoj pronađen odsječene glave od ruke osobe koja se sumnjiči da je islamist, a ovaj način ubojstava postao je zaštitni znak ekstremističke grupe Islamska država u Iraku i Siriji.

Dnevnik.ba