Subota, 22 lipnja, 2024

OPRAVDANA ODLUKA Američka studija utvrdila: djeca istospolnih roditelja ni u čemu nisu zakinuta

Must Read

Analizom akademskih radova koji su se pozivali jedni na druge u razdoblju između 1977. i 2013., američki su znanstvenici ustanovili da je s vremenom došlo do promjene u znanstvenom pristupu prema roditeljstvu istospolnih parova

Djeca homoseksualnih parova mogu biti jednako sretna kao i ona koju odgajaju heteroseksualni parovi, a u oba slučaja seksualna orijentacija roditelja nema nikakav socijalni utjecaj niti utjecaj na ponašanje djece koju odgajaju, pokazala je studija američkih znanstvenika.

Opsežnim proučavanjem znanstvene literature o roditeljstvu istospolnih parova koju je sa suradnicima proveo Jimi Adams s denverskog Sveučilišta Colorado, analizirano je više tisuća recenziranih članaka o ovom pitanju.
Svrha istraživanja bila je otkriti postoji li bilo kakav bitan dokaz koji bi upućivao na to da su djeca homoseksualnih roditelja lošija ili su zakinuta u odnosu na djecu koju odgajaju heteroseksualni roditelji, kazao je suautor istraživanja Ryan Light s oregonskog sveučilišta.
Rezultati 19.000 znanstvenih radova provedenih i objavljenih u razdoblju između 1977. i 2013. u raznim publikacijama, pokazali su da djeca koju su odgajali homoseksualni parovi ne osjećaju nikakvu razliku kada je odgoj posrijedi u usporedbi s djecom heteroseksualnih roditelja.
Analizom akademskih radova koji su se pozivali jedni na druge u razdoblju između 1977. i 2013., američki su znanstvenici ustanovili da je s vremenom došlo do promjene u znanstvenom pristupu prema roditeljstvu istospolnih parova.
Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća češće je dolazilo do razmimoilaženja u stajalištima o ovom pitanju, no razlike su se tijekom devedesetih postupno smanjile, a na prijelazu u novo tisućljeće među znanstvenicima je postignuto opće suglasje o tomu da djeca koja odrastaju u istospolnoj roditeljskoj zajednici ne osjećaju nikakve socijalne, obrazovne ni razlike u ponašanju u usporedbi s djecom heteroseksualnih parova.
Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Social Science Research.
Ta bi studija, a smatra se najsveobuhvatnijom povijesnom analizom znanstvenih stajališta o ovom pitanju, mogla pomoći u razbijanju predrasuda i mitova o tomu da postoje ‘znanstveni dokazi’ prema kojima homoseksualni parovi nisu podobni i ne odgajaju djecu jednako uspješno kao heteroseksualni, smatra Ryan Light.
U svjetlu istraživanja američkih znanstvenika, Vrhovni sud te zemlje u petak je donio povijesnu odluku kojom se u Sjedinjenim Državama legaliziraju homoseksualni brakovi.
Samo dvije godine nakon što je odlučeno da brak nije rezerviran isključivo za heteroseksualne parove, sud je presudio da vlasti 14 američkih saveznih država koje danas odbijaju sklopiti brak dviju osoba istog spola, ne samo da ih moraju vjenčati, nego i priznati brak ako je sklopljen drugdje.
Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da je odluka Vrhovnog suda o legalizaciji homoseksualnih brakova u čitavom SAD-u ‘veliki korak’ prema ravnopravnosti, a na Twitteru je napisao da se ‘sada homoseksualni i lezbijski parovi, poput svih drugih imaju pravo vjenčati’ te da ‘ljubav pobjeđuje’.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -