Published On: Ned, sij 7th, 2018

UZP CITY: Pravoslavoslavne crkve u Hercegovini na Božić pune vjernika

Paljenjem badnjaka i služenjem svečanih, ponoćnih liturgija pravoslavni vjernici u dolini Neretve dočekali su Božić.

Mostarski paroh Radivoje Krulj predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, koji je ovom prilikom bio potpuno ispunjen vjernicima, piše Klix.ba.

“Došao je praznik kojeg su čekale generacije. Došao je Isus, sin Božiji, koji dolazi radi nas ljudi i našeg spasenja. Bog dolazi, vidjeli ste to braćo i sestre, skromno i nenametljivo, rađa se u Vitlejemu Judejskom, najmanjem od svih gradova u Judeji”, poručio je paroh Krulj.

Radivoje Krulj kazao je i kako Bog nema ni kuću ni gostionicu, da se rodi, već se rađa najskromnije, u pećini.

“Smisao praznika je da svatko od nas otvori samo malo svoje srce i da ono se ispuni svjetlošću i ljubavi božijom, koja je došla upravo radi nas. Jer od tog trenutka kada je Bog došao među nas i postao jedan od nas, mi više nismo najamnici na zemlji, nego smo nasljednici. Nasljednici Božiji, to je suština i smisao praznika, suština i smisao našeg života”, kazao je Radivoje Krulj u svojoj poruci vjernicima.

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se dolazak Spasitelja, čije se rođenje slavi kao početak novog vremena. U pravoslavne domove unosi se badnjak, kojem Crkva daje poseban smisao. Badnjak predstavlja simbol drveta kojeg su, prema predanju, pastiri donijeli Mariji i Josipu da nalože i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Božićne liturgije na području Mostara služene su i u manastiru Žitomisliću, te u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, te u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare