Published On: Thu, Nov 14th, 2013

“Uz veći rejting, DS može i sa SNS”

20179745025260480f78f01858098997_368x245

 

Počasni predsjednik DS Boris Tadić nije odbacio mogućnost koalicije demokrata sa SNS, ali je kazao da prije toga DS mora povećati rejting.

Tadić je za novi broj tjednika NIN kazao da je drugi uvjet za formiranje saveza sa SNS konsenzus o strateškim ciljevima i sredstvima kako da se oni ostvare, kao i dogovor o raspodjeli uloga.

Prema njegovim riječima, veliko je pitanje da li ti uvjeti mogu biti ispunjeni do izbora i sve ovisi od razvoja političkih okolnosti u narednom periodu.

“Velike koalicije potrebne su kada je potrebno donijeti velike promjene, kao što je Ustav, na primjer”, rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, ne bi trebalo prekidati razgovore DS i LDP i ako je argumentacija koju nudi lider LDP Čedomir Jovanović odraz političke nezrelosti.

“Jovanović je optuživao DS za formiranje SNS-a, a sada prekida razgovore s DS-om da bi on surađivao sa SNS-om”, kazao je bivši predsjednik Srbije.

Komentirajući konstataciju da je DS “oživjela” SPS, Tadić je rekao da s Dačićevim SPS-om sazdanom na razvalinama Miloševićevog sustava nije bilo “smrtonosno” ući u koaliciju, ali jeste bilo ” otrovno”.

“Preuzeo sam taj rizik na sebe, jer je alternativa bila vlada SPS-a, SRS-a čiji je predsjednik bio Šešelj i Koštuničinog DSS-a. Takva koalicija bi za Srbiju bila vrlo opasna i uvjeren sam da bi dovela do novih ljudskih žrtava i sukoba u regiji”, rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, SPS je i dalje politička razvalina, bez ideologije.

Tadić je kazao da SPS mora biti na vlasti, jer bi se inače ” raspala”.

“Očito je da (funkcioneri SPS) Dačić, Bajatović, Ružić nisu vođeni ideologijom, već da politiku razumiju kao tehniku ​​sudjelovanja u vlasti po svaku cijenu”, rekao je bivši predsjednik Srbije.

“Ukoliko ne počne graditi nacionalni konsenzus o strateškim i političkim ciljevima Srbije i ukoliko ne učini suštinski iskorak u detabloidizaciji srpske stvarnosti, Vučićeva popularnost ostaće samo trenutak. Velika popularnost ne znači i veliku pobjedu. Na ovim političkim prostorima prije znači veliku opasnost. Ja sam najbolji svjedok toga”, kazao je Tadić.

Dodao je da to što je jedan tajkun uhićen i što je napravljen iskorak u borbi protiv korupcije ne znači ništa ukoliko ne uslijede utemeljene i pravomoćne sudske presude.

“Ne vidim da se danas Srbija uspješno bori protiv organiziranog kriminala, što se vidi u općem povećanju kriminalnih akata u Srbiji svakoga dana”, kazao je on.

Na pitanje zbog čega Miroslav Mišković nije uhićen u vrijeme njegovog mandata Tadić je kao razlog naveo odluku tužitelja za organizirani kriminal i to uslijed nedostatka dokaza.

“Nismo se plašili tajkuna i uostalom sam sam obustavio financiranje DS od strane Miškovića nakon što sam postao njen predsjednik”, rekao je Tadić u intervjuu za NIN.

Izvor: B92 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=11&dd=13&nav_category=11&nav_id=776962