Published On: Thu, Nov 14th, 2013

ZASTUPNIK DIJASPORE SE OGLASIO: Ilija Filipović ipak je živ

Zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru iz 11. izborne jedinice Ilija Filipović prilikom aktualnog sata jasno je poručio kako se u Hrvatskoj dugo stvara negativna percepcija prema braniteljima HVO-a te zatražio da se s tim prekine.

Prilikom postavljanja svog pitanja hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću jasno je upozorio na ovaj problem, kao i negativne aspekte primjene zakona o prebivalištima i drugih zakona koji se odnose na Hrvate izvan Hrvatske, oduzimanje hrvatskih osobnih iskaznica, itd.

”Hrvati izvan Hrvatske ostaju bez osobnih, što se naročito odnosni na Njemačku i Švicarsku. Zbog toga očekujem da poduzmete sve da Zakon o prebivalištu i druge zakone o Hrvatima izvan Hrvatske uskladite sa Zakonom o odnosu Hrvatske prema Hrvatima izvan domovine”, poručio je Filipović.

Upravo zbog svega toga Filipovića je zanimalo zašto se Hrvatska odriče dijaspore, budući da su mnogi Hrvati izvan Hrvatske u panici da će krajem sljedećeg mjeseca mnogi ostati bez osobnih iskaznica zbog Zakona o prebivalištu.

”Slutnje koje ste iznijeli su potpuno netočne. Neću vam govoriti što ja osjećam kada idem u BiH. U dijaspori sam bio po Americi i Čileu. Uglavnom više ne govore hrvatski, ali i to su Hrvati.

Prije svega, osobne iskaznice nikome neće biti oduzimane. Što će pisati na njima i koji su uvjeti potrebni da bi se taj status stekao i zadržao, to je druga stvar. Ako netko vara u provođenju zakona i daje krive podatke, za to će kad-tad odgovarati, bez obzira tko on bio”, kazao je Milanović.

Također, postavio je i niz protupitanja – što da odgovorim ljudima u Vukovaru kada kažem da policija provjerava tko gdje živi? Da kažem da ili ne? Kako da se postavimo prema provođenju zakona po toj stvari? Jasan je bio u ocjeni da se zakon svugdje treba provoditi, kako tu ne uzima ničiju stranu, tu se zakon provodi. Uz to naglasio je da u BiH ne ide po glasove ili da bude tutor, nego ide vidjeti kako pomoći ljudima koji žive u našoj zemlji.

Kada su u pitanju druge teme o kojima se govorilo na aktualnom satu u Saboru RH, Milanović je ponovio kako će do kraja studenoga biti završena studija o izgradnji Pelješkog mosta. Kad je riječ o Ljubljanskoj banci, hrvatski premijer smatra kako više ne vidi što je tu sporno.

Milanović je podsjetio kako je spor oko Ljubljanske banke bio prepreka ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, te da je Hrvatska bila suočena s tihom opstrukcijom, koju je na kraju uspješno riješila.

Ministar gospodarstva Ivica Vrdoljak kazao je da je prerano donositi bilo kakve zaključke prije nego se MOL jasno službeno izjasni o namjeri prodaje Ine.

”Mi smo dobili iskaz namjere prodaje iz priopćenja MOL-a, koje su vidjeli i svi hrvatski građani”, istaknuo je Vrdoljak.