Subota, 25 svibnja, 2024

UTOPIJSKA SKUPINA ima novu ideju…

Must Read

Kad je u pitanju definiranje Bosne i Hercegovine, osim demokratska, kako to stoji u sadašnjem Ustavu, predloženim amandmanima definirana je kao pravna, socijalna i sekularna država koja svoje postojanje i uređenje zasniva na univerzalnim vrijednostima, a posebno na vrijednostima antifašizma

 

Forum građana Tuzla prezentirao je danas u Banjoj Luci prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je uradila ekspertna grupa ovog foruma u okviru projekta “Ustavne promjene u BiH”.

Rasprava o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini lišena je, kaže predsjednik Foruma Vehid Šehić, želje da se bilo kome nameću rješenja, jer nametanje u našoj zemlji uvijek proizvodi političku krizu.

– Na takav način nikada nismo u pravni život uveli ono što piše na papiru, obrazložio je Šehić ističući da je namjera ponuđenih prijedloga da, u prvom redu, iz Ustava BiH uklone odredbe koje su diskriminirajuće.

Prijedlozi uvažavaju i političku realnost, ali i potrebu za implementacijom dviju sudskih odluka; jednu Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti sva tri naroda na čitavoj teritorijiu i odluku Suda u Strazburu te Protokol broj 12 Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama koja zabranjuje sve vidove diskriminacije.

– Nastojali smo napraviti balans između individualnog i kolektivnog, između građanskog i nacionalnog. Naše polazište je bilo ono što je obaveza ove države tako da smo ponudili određena rješenja, pokušavajući isključiti pojam koji se često zloupotrebljava, a to je pojam ostalih. Imali smo u vidu i činjenicu da je BiH sekularna država iako se često ne zna ko vodi ovu zemlju, da li političari ili vjerski lideri, kazao je Šehić.

Kad je u pitanju definiranje Bosne i Hercegovine, osim demokratska, kako to stoji u sadašnjem Ustavu, predloženim amandmanima definirana je kao pravna, socijalna i sekularna država koja svoje postojanje i uređenje zasniva na univerzalnim vrijednostima, a posebno na vrijednostima antifašizma.

Predvidjeli su da bude jedan predsjednik i tri potpredsjednika države koji bi se rotirali svakih 12 mjeseci s posebnim nadležnostima predsjednika koji može predstavljati ovu državu u inozemstvu ili u nekim međunarodnim organizacijama.

Dio sadašnjih nadležnosti Predsjedništva, predloženim amandmanima, prenesen je na parlament BiH koji bi se zvao Skupština BiH, kao i na Vijeće ministara, koje ima predsjednika i ministre.

Predloženim amandmanima, Skupština BiH bi se sastojala od dva doma. Predstavnički dom bi imao 81 poslanika – 50 iz Federacije BiH, a 31 iz RS-a.

– Nismo predvidjeli entitetsko glasanje. Entitetsko glasanje u jednom segmentu smo prebacili u Dom naroda koji bi trebao da broji 31 delegata, kazao je Šehić.

Predloženo je da se Dom naroda sastoji od 31 delegata, od kojih 17 iz FBiH i to šest Bošnjaka, šest Hrvata i tri Srbina i dva iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih te 14 iz RS-a i to šest Srba, tri Bošnjaka, tri Hrvata i dva iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih.

– Željeli smo da u Domu naroda ukinemo diskriminaciju među konstitutivnim narodima jer smo smatrali da bi Srbi iz Federacije također trebali da imaju mogućnost da budu delegati, također i Bošnjaci i Hrvati iz RS-a, kazao je Šehić.

Posebnu pažnju su obratili Ustavnom sudu BiH nastojeći da ta pravna institucija ne bude produžena ruka političkih partija, već nesporni autoritet.

– Ove naše zaključke i prijedloge uputili smo prvo na političke adrese gdje je dočekan s različite načine jer su u pitanju parcijalni interesi, dodao je Šehić.

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci Miodrag Živanović kaže da su u prijedlozima ugradili i stavove da BiH bude država socijalne pravde i da bi teritorija trebala da bude jedinstven ekonomski prostor s približno sličnom razvijenošću.

– Nismo ulazili u političko i teritorijalno ustrojstvo BiH, ali smo se usredotočili na eliminisanje diskriminacije, kazao je on.

Živanović je mišljenja i da bi sva krivična djela učinjena u privatizaciji morala biti tretirana kao djela koja ne zastarijevaju.

Na današnji okrugli sto o temi ustavnih promjena u Banjoj Luci nije se odazvao veći broj zainteresiranih ni predstavnika političkih stranaka, ni nevladinih organizacija, niti ljudi iz pravne ili druge struke.

(FENA/em)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -