Published On: Čet, sij. 25th, 2018

USVOJENA REZOLUCIJA VIJEĆA EUROPE: Reformirati izborno zakonodavstvo u skladu s načelima federalizma i legitimnog predstavljanja

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je sinoć rezoluciju o Bosni i Hercegovini, u predloženoj formi. Rezolucijom je BiH upozorena kako više ne može prolongirati provođenje preporuka Vijeća Europe, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Rezolucijom se pozdravljaju pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Europskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

Politički akteri se pozivaju da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije općih izbora.

Ocjenjuje se da su izbori 2014. i 2016. godine organizirani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na općim izborima nastavilo s kršenjem Europske konvencije o ljudskim pravima nakon presude iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci.

Od vlasti BiH se traži da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano za izborni sustav Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta FBiH.

Također, zahtijeva se hitno provođenje odluke Ustavnog suda od 1. prosinca 2016. o sastavu Doma naroda PFBiH (predmet Ljubić) prije sljedećih općih izbora.

Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješan kandidat za članstvo u Europskoj uniji dok se ne uspostave odgovarajući instutucionalni uvjeti i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe izrazila je zabrinutost zbog nepoštivanja vladavine prava u BiH i žaljenje zbog odluke Republike Srpske (RS) da ne provede odluku Suda BiH o uknjižbi na državu vojne imovine, ali i zbog odluke da se održi referendum o Danu RS-a, uprkos presudi Ustavnog suda.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju borbu protiv korupcije u sustavu pravosuđa i tužiteljstva, policiji i administraciji, sankcioniraju političku korupciju, podmićivanje i trgovanje utjecajem, kako na državnoj tako i na entitetskoj razini i usklade različita primjenjiva zakonodavstva uz jačanje institucionalnih kapaciteta agencije za borbu protiv korupcije.

Potrebno je usvojiti novi zakon o sudovima i uspostaviti ili Vrhovni sud na državnoj razini ili Apelacijski sud u okviru postojećeg državnog suda, u skladu s preporukama Venecijanske komisije, usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću uzimajući u obzir preporuke Venecijanske komisije i nastaviti napore na usklađivanju četiri postojeća pravna sustava u zemlji.

Rezolucija je usvojena s 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih. Prihvaćena su i dva amandmana koje je zajednički uložilo delegacija Bosne i Hercegovine, dok su odbijena dva amandmana koja je predložila Milica Marković na problematiziranje entitetskog glasanja i problem što RS nije registrirala vojnu imovinu na ime BiH./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer