Published On: Čet, lip 24th, 2021

Ustavni sud utvrdio kršenje prava Davora Dragičevića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je na sjednici Velikog vijeća odluku kojom je usvojena apelacija Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, i utvrđena povreda njegovog prava.

Raspravljajući o apelaciji Davora Dragičevića, Ustavni sud je zaključio da u okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelacijskog prava iz Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Sud dalje, u kratkom obrazloženju odluke, navodi da su prava apelanta Davora Dragičevića povrijeđena kada je “Okružnom javnom tužiteljstvu u Banja Luci trebalo 100 dana da definira kazneno djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o provođenju istrage te je istraga i nakon tri godine od događaja još uvijek u tijeku”.ž

Očekivana odluka

Dragičevićev odvjetnik Ifet Feraget kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je očekivao ovakvu odluku a aktivisti poručuju da je odluka mogla biti donesena mnogo ranije.

Ustavni sud BiH nije objavio kompletnu odluku s obrazloženjima a to bi trebalo da bude učinjeno u roku od mjesec dana, navodi Feraget. On je u ime Davora Dragičevića apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio 15. ožujka 2019. godine.

Smatra da je ovakva odluka Ustavnog suda očekivana jer se u slučaju Dragičević “radi o očiglednom kršenju člana dva Europske konvencije o ljudskim pravima”.

“Apelacija je podnesena zbog nedjelotvorne istrage povodom ubojstva Davida Dragičevića. S obzirom da je Okružno tužiteljstvo Banja Luka tek nakon stotinu dana definiralo o kakvom se kaznenom djelu radi. Zbog toga je naredba o provođenju istrage donesena tek 28. l 2ipnja018., a trebala je biti donesena isti dan kada je pronađeno Davidovo tijelo, 24. ožujka 2018. godine”, kaže Feraget.

Povezivanje MUP RS-a s otmicom i ubojstvom Dragičevića

On podsjeća i da kašnjenje s istragom nije bio jedini razlog za podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH.

“Apelacija je podnesena i zbog odluke Posebnog odjeljenja Republičkog tužiteljstva RS-a i naredbe o obustavi istrage protiv patologa Željka Karana, kao i odluke o nesprovođenju istrage protiv Darka Ilića, Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP-a RS-a. U apelaciji sam detaljno pisao o mogućoj povezanosti pojedinih pripadnika MUP RS-a sa otmicom i ubojstvom Davida Dragičevića”, kaže odvjetnik obitelji Dragičević.

David Dragičević nestao je 18. ožujka 2018. godine a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banja Luci. Građani okupljeni oko neformalne grupe “Pravda za Davida” od tada svakodnevno na ulicama Banja Luke okupljanjima traže odgovore na pitanje tko je ubio Davida Dragičevića. Nakon što istraga nije rezultirala podizanjem optužnice, nju je nedavno preuzelo Državno tužiteljstvo.

Stvari se mijenjaju

Ozren Perduv iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” kaže za BIRN BiH da je dobro što je apelacija konačno usvojena, ali da bi bilo dobro da se to dogodilo ranije.

“Zanimljivo je da je sličnu apelaciju u slučaju ubojstva Dženana Memića Ustavni sud odbacio, a sada prihvata ovu apelaciju. Stvari se mijenjaju. Ovo je jasan signal i putokaz Tužilaštvu BiH, pogotovo zbog činjenice da se prihvaćenom apelacijom ukazuje na povredu prava na život. Odluka Ustavnog suda dokazuje zbog čega je predmet ubojstva Davida Dragičevića bilo neophodno izuzeti iz Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci”, navodi Perduv.

On vjeruje da je slučaj Dragičević prihvaćanjem apelacije za jedan korak bliže pravdi i “jedan korak bliže procesuiranju odgovornih za ubojstvo Davida Dragičevića i kasnije zataškavanje slučaja i sabotiranje istrage”.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x