Published On: Čet, lip 24th, 2021

NAJMOĆNIJE ZAVJETNO SVETIŠTE JUGOISTOKA EUROPE: Rijeke hodočasnika slijevaju se u Podmilačje na sv. Ivu

Posebnost ovog zavjetnog svetišta nije samo u  služenju mise, uoči blagdana sv. Ive, koja je namijenjena oboljelima te zbog koje veliki broj hodočasnika pješice pređe i više od stotinu kilometara, kako bi molili za zdravlje svojih najbližih, nego u činjenici da to čine vjernici svih konfesija. Pravoslavci, katolici, muslimani. Vjeruje se da je Podmilačje u davna , čak i predkršćanska iliti paganska doba bilo posebno mjesto na koje su naprosto dolazili svi narodi i plemena te molili za izlječenje.

U povodu obilježavanja blagdana sv. Ivana Krstitelja, tisuće hodočasnika i ove godine pohodi Podmilačje kod Jajca, jedno od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Do svetišta sv. Ivana Krstitelja, za kojega se veže predaja o iscjeliteljskim moćima pa je Podmilačje još krajem prošloga stoljeća od nekih pisaca dobio epitet “bosanskoga Lourdesa”, pješači i umirovljenik Zvonko Eldić.

Eldić koji je podrijetlom iz Travnika, a trenutno nastanjen u Hrvatskoj, kazao je za Fenu kako u Podmilačje dolazi već godinama, čime nastavlja obiteljsku tradiciju.

“Dolazim u Podmilačje uvijek kad mi to obveze dozvoljavaju. Žao mi je što prošle godine nisam mogao, zbog pandemije koronavirusa, ali ove godine sam uspio. Dolazit ću sve dok me noge drže jer želim nastaviti ovaj lijepi običaj koji su gajili i moji roditelji”, ustvrdio je Eldić.

Hodočasnike iz Lašvanske doline put do Podmilačja vodi preko Vlašića, a mještani okolnih sela su im i ove godine nudili okrepu na putu prema svetištu.

Posebnost ovog zavjetnog svetišta je, među ostalim, i u služenju mise, uoči blagdana sv. Ive, koja je namijenjena oboljelima te veliki broj hodočasnika pješice pređe i više od stotinu kilometara, kako bi molili za zdravlje svojih najbližih i pomoć u teškim životnim situacijama.

Nakon mise s molitvom za bolesnike, večeras će u Podmilačju biti upriličen duhovni i molitveni program, dok će u četvrtak, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, u 11:00 sati biti služena središnja hodočasnička misa.

Hodočašće sv. Ivi u Podmilačju nalazi se na preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x