Utorak, 25 lipnja, 2024

Ustavni sud F BiH odjednom jest nadležan: Smijenom Zvizdića i Primorca povrijeđen Ustav

Must Read

Iako se po pitanju ustavnosti imenovanje platformaške vlade proglasio nenadležnim Ustavni sud Federacije BiH donio je danas presudu kojom se utvrđuje da je sjednica Zastupničkog  doma Parlamenta Federacije BiH od 26. lipnja održana u suprotnosti sa Poslovnikom doma, čime je povrijeđen Ustav FBiH.

Odluka Ustavnog suda FBiH donesena je nakon današnje rasprave o zahtjevu Denisa Zvizdića i Stanka Primorca, smijenjenih dužnosnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koji osporavaju legalnost i odluke sa sjednice tog doma održane 26. lipnja, na kojoj su oni i smijenjeni.

Zvizdić i Primorac tvrde da su se Sudu obratili isključivo zbog toga što smatraju da je ta sjednica održana nezakonito i neustavno, mimo poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Nova parlamentarna većina u Federalnom parlamentu proglašena je nakon što je SDP BiH objavio raskid koalicije u BiH sa SDA.

U novoj većini, sa SDP-om su dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost BiH(SBB).

Na sjednici od 26. lipnja Zvizdić je smijenjen s mjesta predsjedavjućeg Zastupničkog doma kao kadar SDA, a umjesto njega je imenovan Fehim Škaljić iz SBB-a BiH.

Smijenjen je i potpredsjedavajući Stanko Primorac, član Hrvatske stranke prava, a na njegovo mjesto imenovan je Tomo Vidović iz SDP-a BiH.

Primio sam Odluku Ustavnog suda FBiH i poduzeo sve korake da ona bude i provedena, kazao je u izjavi za Fenu dosadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić.

Dodao je da su njegova stranka (SBBBiH) i njeni partneri čvrsto opredjeljeni za poštivanje i gradnju pravne države.

“Mi nikada nećemo odluke Ustavnog suda držati u ladicama kao što je to slučaj s mnogim presudama”, kazao je Škaljić.

Istakao je da je već otkazao sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazanu za sutra te pozvao Denisa Zvizdića i Stanka Primorca da se sastanu u 10 sati kako bi im predao rukovođenje Domom.

Sastanak bi trebao biti održan u Parlamentu FBiH.

Također, u 11 sati, Škaljić će održati konfereniju za medje na kojoj će javnost obavijestiti da je ispoštovana odluka Ustavnog suda FBiH. (Srna/ Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -