Država za štelu: Posao za ženu bivšeg predsjednika

SARAJEVO – Vesna Filipović je dobila posao knjižničarke na neodređeno vrijeme u srednjoj školi Gimnazija Dobrinja u Sarajevu. Odluku o zaposlenju je donijela direktorica škole Sabiha Miskin, na prijedlog tročlanog natječajnog povjerenstva, ali bez pozivanja na intervju ostalih 13 kandidata koji su, također, zadovoljavali tražene uvjete, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Vesna je supruga Karla Filipovića, bivšeg predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnika u Parlamentu FBiH ispred SDP-a. Istoj stranci pripada i Vesna, u čije ime je na izborima 2000. godine bila kandidat za općinu Novi Grad. Miskinova je predsjednica Nadzornog odbora ove stranke.

Alma Nedić, jedna od kandidata koji su ispunjavali uvjete, kaže da je i prije nego je poslala potrebnu dokumentaciju saznala da je mjesto namijenjeno Filipovićki koja je radila u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Prvi natječaj za ovu poziciju je raspisan u studenom 2011. godine. Uz ostale uvjete traženo je i uvjerenje o nekažnjavanju i licenca za Kooperativni online bibliografski sistem i servis (COBISS) čiju licencu je od 22 prijavljenih imalo pet osoba, uključujući i Vesnu.

-Ta licenca nije potrebna za rad u knjižnici školskog tipa, a osim toga, licenciranje osobe je veoma skupo, kaže Nedić za Centar za istraživačko novinarstvo.

COBISS je sustav koji prikuplja podatke o građi koju posjeduju knjižnice, odnosno u kojem knjižnica ima bazu o svojim sadržajima. Trenutne članice COBISS-a su sveučilišne, fakultetske, javne i specijalne knjižnice. Međutim, niti jedna knjižnica srednje ili osnovne škole nije članica ovog sustava.

Azemina Njuhović, pomoćnica ministra za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo, kaže da trenutno nije u planu uvođenje COBISS sustava u škole.

-To ne znači da u budućnosti neće biti. Sad, da li će to biti COBISS ili neki drugi, to još ne znamo, kazala je Njuhović.

Zbog tog uvjeta i uvjeta o dokazu o nekažnjavanju Alma je uspjela poništiti natječaj, te je u siječnju ove godine objavljen novi, bez tih odredbi. 14 osoba je ispunjavalo uvjete, ali je primljena Vesna. Ostali nisu pozvani ni na intervju.

U dopisu za CIN direktorica Miskin je navela da je odabrala kandidata s najboljim referencama, te da u natječaju nije bilo navedeno da će se vršiti intervju s njima. Ipak, u Zapisniku natječajnog povjerenstva Miskinovoj je sugerirano da na intervju pozove kandidate koji su ispunjavali tražene uvjete.

bitno.ba