Published On: Uto, kol 28th, 2012

Obilježena obljetnica osnutka Herceg-Bosne, u Grude stigao i Pudarić…

U Mostaru i u Grudama u utorak je obilježena 19. obljetnica proglašenja Hrvatske republike Herceg-Bosne, uz ocjene da njezina uspostava nije značila podjelu BiH nego borbu za jednakopravnost Hrvata u BiH koju danas ovaj narod nema u odnosu na Srbe i Bošnjake.

Izaslanstvo stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koje je predvodio predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, položilo je u utorak cvijeće, zapalilo svijeće i pomolilo se za sve poginule hrvatske branitelje ispred središnjeg spomen obilježja u Mostaru.

Tijekom popodneva služena je misa u Grudama te su položeni vijenci na grob prvog predsjednika Hrvatske republike Herceg-Bosne Mate Bobana.

Bivši ministar obrazovanja Herceg-Bosne Jozo Marić tom prigodom je izjavio da je uspostava Hrvatske republike Herceg-Bosne bila opravdana, te da je sadašnji položaj Hrvata u BiH nezadovoljavajući.

“Hrvati su na žalost u poziciji da dobivaju mrvice u Federaciji BiH. Hrvatski narod ne može dobiti svoju televiziju, kulturne institucije su pred gašenjem. Za mene je posve legitimno boriti se za ista prava koja imaju drugi”, rekao je Marić.

Dodao je da su Hrvati u BiH u imali značajno bolju poziciju kroz institucije Herceg-Bosne a da su BiH dijelili svi drugi osim Hrvata.

“Ne spominje se da je podjela na Federaciju BiH i RS danas činjenica i ne razumijem što je onda grešno kod Hrvata i Hrvatske republike Herceg-Bosne”, dodao je Marić.

Povodom 19. obljetnice uspostave Herceg-Bosne u Grudama braniteljske udruge Hrvata iz Domovinskog rata su priopćile da je ta institucija bila “temeljni kamen obrane hrvatskog identiteta u očuvanju hrvatske opstojnosti na ovim prostorima”.

Pozvali su na prisjećanje na sve žrtve koje su dale živote za slobodu Hrvata u BiH.

Svetozar Pudarić danas je također, na dan obilježavanja HercegBosne stigao u grude. Lijepo od njega. Šteta što nije imao s kim popiti kavu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare