Published On: Čet, lis 29th, 2015

Upravo smo doznali da vrijedna zbirka suvremene umjetnosti iz Teherana putuje za Berlin (prvi put u povijesti)


U teheranskom Muzeju suvremene umjetnosti nalaze se djela mnogih poznatih umjetnika 20. stoljeća, a zahvaljujući povijesnom dogovoru postignutom između iranskih i njemačkih vlasti ta će dragocijena zbirka uskoro biti izložena u Berlinu. Osim svjetski poznatih djela na toj će se izložbi pronaći i cijeli niz djela iranskih umjetnika jer je ideja izložbe nije samo Iranu otvoriti vrata na Zapad nego i pomoći stvoriti cjelovitiju sliku te kulture, poručio je Frank Walter Steinmeier, njemački ministar vanjskih poslova.
Na njega se nadovezao Shiva Balaghi, stručnjak s Sveučilišta Brown poručivši da je za iranske kustose ova zbirka nevjerojatan podvig koji unatoč svemu svjedoči njihovoj fundamentalnoj ljubavi prema umjetnosti. “Činjenica što ova kolekcija sad služi kao most između iranskih i stranih institucija je dokaz da umjetnost može stvoriti alternativne kontekste razumijevanja”, zaključio je.
Zasad se još uvijek ne zna koji bi to točno djela iz Teherana trebala doputovati u Berlin, ali pretpostavlja se da bi mogla uključivati po jednog Picassa, Polloca, Francisa Bacona i Moneta koje je muzej kupio još sedamdesetih. Ova se zbirka, inače, smatra najboljom nezapadnom kolekcijom europske i američke umjetnosti i ovo će biti prvi put da napušta Teheran otkako su se zahladili odnosi između Irana i ostatka svijeta.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare