Published On: Thu, Oct 29th, 2015

BEVANDA: BiH dužna 11,69 milijardi KM

Stanje javne zaduženosti Bosne i Hercegovine iznosi 11,69 milijardi konvertibilnih maraka (KM), kazao je ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je danas govorio tijekom prve zajedničke sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj zastupnici i izaslanici postavljaju pitanja Vijeću ministara BiH.

Pitanja o stanju javne zaduženosti zemlje te pozicije BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) postavio je izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž.

“Ukupna zaduženost BiH zaključno s 30. lipnjom iznosi 11,69 milijardi maraka. Ministarstvo redovito dostavlja podatke o stanju javne zaduženosti. Nakon završetka posjete misije MMF-a, koji je u sada u posjeti BiH, vidjet ćemo gdje je BiH u svemu tome i imat ćemo odgovore nakon toga”, kazao je Bevanda.

Raguž je istakao kako je “zadovoljan odgovorom” te kako su iznijeti “alarmantni podaci”.

“Treba biti obazriv prilikom zaduživanja i donijeti zakonski okvir. Vrijeme je da se takvi koraci pokrenu jer se dug može vraćati na tri načina. Hoćemo li izabrati da zadužimo naredne generacije? Sve pozivam da ovo pitanje zakonskog reguliranja preuzmemo kao odgovornost da nam se ne bi dogodilo, kako piše u jednoj pjesmu: ‘Pošto ne mislimo na buduće generacije, one nas nikad neće zaboraviti’”, zaključio je Raguž./AA/HMS/